Calendar ortodox pentru ziua de 17 noiembrie 2024: Este pomenit un mare Sfânt vindecător

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 16 nov 2024, 16:00

Sfântul Grigorie Taumaturgul

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 17 noiembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Grigorie Taumaturgul.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 17 noiembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Grigorie Taumaturgul.

Rugăciunea vindecătoare pe care este bine să o rostești pe 17 noiembrie!

Calendar ortodox 17 noiembrie 2024

Sărbătoare 17 noiembrie. Sfântul Grigorie Taumaturgul este sărbătorit în fiecare an pe data de 17 noiembrie în calendarul ortodox.

Sfântul Grigorie Taumaturgul s-a născut în jurul anului 213, iar acesta a făcut parte dintr-o familie importantă de păgâni din acea perioadă. Atunci când s-a născut, Sfântul Grigorie Taumaturgul a primit numele Teodor. La vârsta de 14 ani, Sfântul Grigorie Taumaturgul și-a pierdut tatăl, iar mama acestui a fost nevoită să îl crească singură și să se ocupe cu multă atenție de educația sa.

Sfântul Grigorie Taumaturgul a avut parte de o educație exemplară din partea marilor școli, astfel a învățat limba latină și arta oratoriei.

Ulterior, Sfântul Grigorie Taumaturgul, împreună cu fratele său, a fost trimis la Beryt, unde se afla una dintre cele mai prestigioase școli din lumea elenistică. Cei doi frați au mers împreună cu sora lor la Cezareea Palestinei, acolo unde aceasta era căsătorită cu consilierul juridic al guvernatorului.  

Aceasta a fost ocazia cu care cei doi frați l-au întâlnit Origen, ce a venit în Palestina pentru a construi o școală creștină.

Cunoștințele acestuia le-au captivat atenția celor doi frați, astfel au decis să renunțe la studiile lor pentru a rămâne să studieze creștinismul la școala lui Origen. Șapte ani vor locui cei doi la această școală, acolo unde Sfântul Grigorie Taumaturgul a învățat medicina.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce se va schimba la pensie pentru persoanele care au studii superioare? Se primesc ani în plus la vechimea în muncă

Citește și: Tradiții și superstiții de Sf. Atanasie Todoran 2024: Ivan cel Milostiv aduce zăpada azi, iar cei care pleacă la drum lung riscă să rămână înzăpeziți. Rugăciunea pentru femeile care nu pot rămâne gravide

În cei șapte ani petrecuți la școala lui Origen, cei doi frați au primit și sfântul botez, moment în care Teodor va primi numele de Grigorie. Sfântul Grigorie Taumaturgul a dorit să își păstreze puritatea pe tot parcursul vieții, însă ceilalți tineri din școală au decis să folosească devotamentul său față de Dumnezeu pentru a îl umili, astfel

au convins o femeie păcătoasă să spună cuvinte mincinoase despre sfânt.

Atunci când a trebuit să fie răsplătită cu bani pentru minciunile spuse, femeia a fost chinuită de un diavol, scăpând doar când Sfântul Grigorie Taumaturgul s-a rugat pentru ea. Când avea 30 de ani, Sfântul Grigorie Taumaturgul a fost hirotonit episcop al Neocezareii de către Fedim, episcop al Amasiei și mitropolit al Pontului, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 17 noiembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Grigorie Taumaturgul, sărbătorit pe 17 noiembrie în calendarul creștin

„Sfinte Grigorie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Cel ce eşti luminat cu Raza Luminii Celei Întreit Strălucitoare, care iese dintr-o singură Dumnezeire, îndrumătorule în Sfintele Taine, Părinte Grigorie, pe cei ce cu credinţă te laudă pe tine izbăveşte-i şi cu teologia dogmelor tale la Lumină îi povăţuieşte.

Îndrumător către o Stăpânie în Trei Feţe şi către Dumnezeirea Cea în Treime făcându-te, prin deprinderile faptelor bune, teolog al Treimii te-ai arătat, preafericite; iar acum cânţi bucurându-te: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.

Milostiv făcând pe Stăpânul cu rugăciunile tale, cere, părinte, iertare de greşeli, pentru cei ce prăznuim cu credinţă sfinţita şi marea prăznuire a pomenirii tale; întru care veselindu-ne, cântăm: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii. Amin!”.