Calendar ortodox pentru ziua de 18 februarie 2024: Este pomenit sfântul ce a salvat Roma în fața invaziilor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 17 feb 2024, 14:43

Sfântul Ierarh Leon cel Mare este pomenit în calendarul ortodox la data de 18 februarie 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 18 februarie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Leon cel Mare.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 18 februarie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Leon cel Mare, cel ce a salvat de foarte multe ori Roma din calea invadatorilor.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 18 februarie!

Calendar ortodox 18 februarie 2024

Sărbătoare 18 februarie. Sfântul Ierarh Leon cel Mare este sărbătorit în fiecare an pe data de 18 februarie în calendarul ortodox.

Sfântul Ierarh Leon cel Mare s-a născut în Italia și a făcut parte dintr-o familie cu mare credință în Dumnezeu, motiv pentru care mai târziu în viața sa a decis să urmeze studiile teologice și literare. Dragostea sa pentru Mântuitorul Iisus Hristos l-a ajutat pe acesta să fie hirotonit diacon al Sfântului Chiril al Alexandriei, apoi arhidiacon sub Episcopul Sixt al III-lea.

În anul 440, Sfântul Ierarh Leon cel Mare a ajuns să fie episcop al Romei, după decesul Episcopului Sixt al III-lea.

Viața pe care a trăit-o Sfântul Ierarh Leon cel Mare a fost una exemplară, fiind înconjurat de liniște și rugăciune. Acesta a avut un rol foarte important și pe plan politic, după ce a luptat împotriva ereziilor, pentru redobândirea păcii și a disciplinei în Biserică și în societate.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Calendar ortodox pentru februarie 2024: Cele mai importante sărbători

Sfântul Ierarh Leon cel Mare avea foarte multă bunătate și credință în Domnul, însă acest lucru nu l-a făcut niciodată să nu dispună de o atitudine severă, dorindu-și doar binele pentru toți creștinii și nu numai. Acesta a fost primul ierarh căruia posteritatea i-a acordat titlul de "cel Mare", deoarece a condus Biserica din Roma o lungă perioadă de dificultăți.

Sfântul Ierarh Leon cel Mare a fost alături de orașul său natal și în anul 452, atunci când Attila, alături de soldații lui își doreau să invadeze Roma, însă înțelepciunea ierarhului l-a făcut pe acest tiran să cruțe Roma și să părăsească Italia. Acesta a trecut la cele veșnice în anul 461, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 18 februarie

Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Leon cel Mare, sărbătorit pe 18 februarie în calendarul creștin

Făclie Dumnezeiască dobândindu-te pe tine Biserica lui Hristos, cu luminile faptelor tale bune Sfinte Leon și ale minunilor tale, din destul se luminează, Înțeleptule Leon.
Îndreptător credinței și chip blândețeilor, învățător înfrânării te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte și cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Leon, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Viața ta fiind luminată cu strălucirea faptelor bune și cu fulgerele minunilor fiind înfrumusețată, înaintea tuturor te-ai făcut vestit, de Dumnezeu purtătorule.


Ca să te fericim cu glasuri Dumnezeiești, fiindcă ai viețuit cu cuviință și umbli întru cele cerești veselindu-te, cu rugăciunile tale izbăvește-ne pe noi de patimi, de necazuri și de primejdii, ierarhe și păstoru-le, vrednicule de laudă.
Soare măreț ai răsărit lumii, cu strălucirea bunătăților tale; și cu lumina minunilor, povățuind la lumină adunările credincioșilor și pierzând întunericul patimilor, Cuvioase Leon, roagă pe Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă. Amin!