Calendar ortodox pentru ziua de 18 noiembrie 2024: Rugăciunea ce ne ajută să luam decizii bune atunci când avem nevoie

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 17 nov 2024, 16:00

Sfântul Mare Mucenic Platon

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 18 noiembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Platon.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 18 noiembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mare Mucenic Platon.

Rugăciunea ce face minuni pe care este bine să o rostești pe 18 noiembrie!

Calendar ortodox 18 noiembrie 2024

Sărbătoare 18 noiembrie. Sfântul Mare Mucenic Platon este sărbătorit în fiecare an pe data de 18 noiembrie în calendarul ortodox.

Sfântul Mare Mucenic Platon s-a născut în Galatia antică, în cetatea Ancira, iar acesta a fost crescut de o familie creștină, fiind fratele Sfântului Mucenic Antioh. Înainte de a ajunge la maturitate, Sfântul Mare Mucenic Platon a dat dovadă de o înțelepciune desăvârșită, ce l-a încurajat pe acesta să își împartă cunoștințele și credința cu alți cetățeni.

Pentru propovăduirea lui Hristos, Sfântul Mare Mucenic Platon a fost prins de necredincioși și dus la judecată în fața lui Agripin.

Guvernatorul Agripin a observat frumusețea rară pe care o avea băiatul și a încercat să îl facă să renunțe la credința sa, folosind cuvintele frumoase și nenumărate complimente.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Unde se aflau copiii Adrianei Bahmuțeanu, când au aflat tragica veste legată de tatăl lor? "Am făcut tot felul de presiuni, rugăminți, demersuri legale, pentru ca el să discute cu mine ca părinte!"

Citește și: Calendar Creștin Ortodox miercuri, 17 noiembrie 2021. Ce sfânt este prăznuit de Biserica Ortodoxă?

Sfântul Mare Mucenic Platon a refuzat să se lepede de Hristos și a continuat să își reprezinte mândru credința, ceea ce i-a adus sfântului nenumărate amenințări, printre care și că va fi supus la cazne. Proconsulul Agripin a admirat modul în care băiatul își apăra credința, însă s-a enervat atunci când refuza fiecare oportunitate de a se lepăda de credința sa, motiv pentru care a cerut să-l întindă gol pe pământ, urmând ca doisprezece ostași să îl

bată pe rând.

Acesta nu a fost singurul chin pe care l-a suportat Sfântului Mare Mucenic Platon, fiind acoperit de ulei, ceară și smoală. Cu toate acestea, Sfântul Mare Mucenic Platon nu avea nicio urmă pe corpul său, moment în care s-a decis ca acesta să fie decapitat cu sabia. Sfântul Mare Mucenic Platon a trecut la cele veșnice la data de 18 noiembrie 306, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 18 noiembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Platon, sărbătorit pe 18 noiembrie în calendarul creștin

Pe Faraon, cel ce era purtat în căruță, l-a cufundat toiagul lui Moise, care a făcut minuni oarecând, în chipul Crucii lovind și despărțind marea și pe Israel cel fugărit mergătorul pedestru l-a izbăvit; pe cel ce cântă cântare lui Dumnezeu.
Pe lățimea cea Preacurată a Împărăției celei veșnice umblând, slăvite, miluiește de toată mâhnirea și de strâmtorarea supărărilor pe cei ce te laudă, care călătoresc neîntors pe calea ce duce către cer.


Fiind întrarmat cu arma dreptei credințe, te-ai arătat turn nemișcat, Sfinte Platon; toată sălbăticirea încercărilor ai răbdat și necazurile durerilor ai suferit, desfătându-te cu Dumnezeiescul har.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Arătând împotrivire bărbătească, ai lepădat, preaînțelepte, materia cea muritoare și stricăcioasă prin pătimire și îmbrăcându-te în haina nestricăciunii, stai bucurându-te înaintea Stăpânului.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Născut-ai cu Trup, binecuvântată Fecioară, mai presus de gând, pe Cuvântul Cel Unul-Născut și împreună Veșnic cu Tatăl Cel fără de început. Pentru aceea, drept înțelegând, te propovăduim și cu cinste multă te numim Născătoare de Dumnezeu.