Calendar ortodox pentru ziua de 18 octombrie 2024: La mulți ani românilor ce poartă numele acestui sfânt!

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 17 oct 2024, 16:00

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 18 octombrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol și Evanghelist Luca.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 18 octombrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Apostol și Evanghelist Luca.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 18 octombrie!

Calendar ortodox 18 octombrie 2024

Sărbătoare 18 octombrie. Sfântul Apostol și Evanghelist Luca este sărbătorit în fiecare an pe data de 18 octombrie în calendarul ortodox.

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca s-a născut în Antiohia Siriei, iar acesta a făcut parte dintr-o familie păgână, însă a căpătat o educație polivalentă. Înainte de a trece la creștinism, acesta a fost prozelit iudeu, date fiind cunoștințele sale legate de obiceiurile iudaice. Cu toate acestea, Sfântul Apostol și Evanghelist a decis să aleagă calea Domnului și să primească Sfântul Botez, devenind astfel creștin.

După Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, Sfântul Apostol și Evanghelist Luca a luat parte la propovăduirile Sfântului Apostol Pavel, numele acestuia fiind amintit în nenumărate epistole.

Sfântul Luca a devenit astfel un ajutor al Sfântului Apostol Pavel, dar și însoțitor al acestuia. Între Sfântul Apostol și Evanghelist Luca și Sfântul Apostol Pavel s-a format o strânsă prietenie, în care s-au susținut în momentele dificile. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?

Citește și: Sfinții la care trebuie să se roage femeile ce nu pot avea copii! Ziua din luna septembrie ce poate aduce o minune în viața cuplurilor

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca a propovăduit Evanghelia la Roma, cât și în Grecia și Egipt. După ce a avut loc Pogorârea Sfântului Duh, Sfântul Apostol și Evanghelist Luca  a decis să se întoarcă în Antiohia, după care merge în Roma pentru a converti o mulțime de evrei și păgâni la credința creștină. 

La finalul vieții sale a decis să aducă cuvântul Domnului și la Teba în Egiptul de Sus, acolo unde la vârsta de 84 de ani idolatrii l-au prins și l-au torturat pentru credința sa. Sfântul Apostol și Evanghelist Luca a fost spânzurat de un măslin, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 18 octombrie

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, sărbătorit pe 18 octombrie în calendarul creștin

Prin tine, Sfinte Apostol și Evanghelist Luca, mărturisim Preabunului Dumnezeu, că nimic bun nu am făcut din ce s-a poruncit și nimic bun nu se află în noi, fără numai o scânteie de nădejde.
Dar precum la înmulțirea pâinilor, prin Sfinții Ucenici a dat Domnul Hristos hrană poporului, îndrăznesc a nădăjdui, că prin mijlocirea ta, Sfinte Luca, să-mi dea Stăpânul milele Sale cele bogate spre reanimarea sufletului meu sufocat de grele păcate.


Roagă-L pe Preabunul Dumnezeu, ca un Preaiubitor de oameni să le ierte toate păcatele rudeniilor mele, prietenilor, cunoscuților și necunoscuților, care vor fi căzut în păcate doar de ei și de Domnul știute. Pe toți să ne lumineze Domnul Hristos și să ne dăruiască pocăință statornică și deplină.


Iarăși te rog, Sfinte Luca, roagă-te Domnului și pentru sufletele adormiților robilor Săi de aici și pretutindenea, de acum și din toate timpurile; să-i miluiască cu mila Sa cea bogată și păcatele, de vor fi avut să nu le socotească.
Încă iarăși te rog, Sfinte Luca, mai roagă-L pe milostivul Dumnezeu ca în minutul de la marginea vieții mele, să Se milostivească și să-mi trimită pe dumnezeiescul Său înger, să-mi ia cu pace sufletul pe care făgăduiesc să-l dau în mâinile Domnului, căruia se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea; Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin