Calendar ortodox pentru ziua de 19 ianuarie 2025: Rugăciunea pe care creștinii o rostesc pentru a-și hrăni și vindeca sufletul

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 18 ian 2025, 18:09
Sfântul Cuvios Macarie cel Mare
Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 19 ianuarie 2025, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Macarie cel Mare.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 19 ianuarie 2025! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Macarie cel Mare.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 19 ianuarie pentru dobândirea blândeții și a discernământului.

Calendar ortodox 19 ianuarie 2025

Sărbătoare 19 ianuarie. Sfântul Cuvios Macarie cel Mare este sărbătorit în fiecare an pe data de 19 ianuarie în calendarul ortodox.

Sfântul Cuvios Macarie cel Mare s-a născut în Egiptul de Jos, în jurul anului 300. Acesta s-a născut într-o familie credincioasă, care l-a învățat să urmeze tainele Domnului. Atât tatăl Sfântului, cât și mama acestuia, aveau o vârstă înaintată și nu primeau darul nașterii unui prunc. Cu toate acestea, o minune a avut loc, iar un înger i s-a arătat tatălui său, spunându-i că Dumnezeu avea să îi dăruiască un fiu.

A adăugat că fiul său o să fie cunoscut pe întreaga lume.

Încă din copilărie alegea să facă lucruri bune și să îi ajute pe oamenii din jurul lui, comportament care avea să îl caracterizeze pe parcursul vieții sale. Ajuns la vârsta la care trebuia să își întemeieze o familie, tatăl Sfântului Cuvios Macarie cel Mare și-a propus să îl căsătorească pe acesta, împotriva voinței sale. Pentru a scăpa de această căsnicie nedorită, Sfântul Cuvios Macarie cel Mare s-a prefăcut bolnav timp de câteva zile, după care și-a rugat tatăl să îi permită să plece din oraș pentru

a se liniști.

Citește și: Calendar ortodox ianuarie 2025: Data la care sunt pomeniți Sfinții Trei Ierarhi. Sunt 4 sărbători cu cruce roșie în prima lună a anului 2025

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Acesta a plecat în sălbătăcie, iar Dumnezeu l-a însoțit. La scurt timp, Sfântul Cuvios Macarie cel Mare a avut o vedenie, în care un Heruvim înaripat i-a spus: „Dumnezeu ți-a dat ție și fiilor tăi drept moștenire această pustie". Sfântul Cuvios Macarie cel Mare a decis să se întoarcă acasă, însă logodnica sa trecuse la cele veșnice, urmând să se stingă din viață și părinții lui.

Acesta a împărțit toată averea persoanelor care nu aveau, după care a cerut și primit hirotonirea lui ca preot. Acesta și-a trăit viața în pustie, departe de oameni și într-un mod aspru. La scurt timp după hirotonirea lui ca preot, diavolul a început să îl ispitească, însă iubirea sa pentru Dumnezeu a fost mai puternică. 

La vârsta de 40 de ani, Sfântul Cuvios Macarie cel Mare a primit de la Dumnezeu darul tămăduirii și al prorociei.

Acesta se stinge din viață la data de 19 ianuarie 390, la 97 de ani, înconjurat de ucenicii săi, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 19 ianuarie

Canon de rugăciune de Sfântul Cuvios Macarie cel Mare, sărbătorit pe 19 ianuarie în calendarul creștin

Sfinte Cuvioase Macarie, cel care te-ai învrednicit a fi numit odinioară de contemporani "dumnezeu pământean" pentru blândețea, mila și îndelunga răbdare față de frații cei neputincioși, grăbește de ne acoperă cu aripile rugăciunilor tale de năvala ispitelor care ne vin de la lume, de la trup și de la cel viclean. "Vas ales" al înțelepciunii celei de sus, povățuiește-ne întru nevoință și învață-ne întru pocăință. "Copil bătrân" care ai câștigat Împărăția urmând cuvântului Mântuitorului, scoate-ne din starea celor îmbătrâniți în rele și patimi. "Heruvim al pustiei", du-ne în pustia cea lăuntrică, spre izbăvirea de Babilonul desfrânării din afară. Învățător mult-iubit al demnității de a fi creștin, îmboldește în noi glasul conștiinței, ca să ne aflăm întru adevăr. Iubitor al sărăciei și al smereniei, insuflă în noi singurul dor de Împărăția lui Hristos. Sfinte Macarie cel Mare, minunate învățături picuri în inimile noastre. Îndulcește-ne amarul viețuirii în lume cu har nemăsurat.

Fă-ne iubitori ai slavei Împăratului făpturii, iar pe cele slăvite ale lumii învață-ne să le disprețuim. Din cursele diavolești ne scoate până la cea mai de pe urmă suflare a noastră pe acest pământ. Cu smerenia ajută-ne să biruim întăriturile trufiei omenești. Cu pacea lăuntrică ajută-ne să trecem tulburările și războaiele cele nevăzute. Tu ne-ai povățuit pe noi, sfinte al lui Dumnezeu, în lupta cu patimile care se duce până la sfârșit, fiindcă numai harul ne păzește de căderea în păcat. Pentru aceea te rugăm, Sfinte Macarie cel Mare, până întru sfârșit ne povățuiește și întru războiul cel nevăzut ne însoțește ca, prin rugăciunile tale, Sfinte Părinte, să ne izbăvim, dobândind blândețe și discernământ, iar la Judecata de Apoi să ne învrednicim de bunătățile cele veșnice. Amin.