Calendar ortodox pentru ziua de 19 septembrie 2024: Rugăciunea ce ne întărește credința în momentele de neputință

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 18 sep 2024, 15:19

Sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 19 septembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 19 septembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 19 septembrie!

Calendar ortodox 19 septembrie 2024

Sărbătoare 19 septembrie. Sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 19 septembrie în calendarul ortodox.

Sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont au trăit în vremea împăratului Roman Marcus Aurelius Probus. În această perioadă creștinii erau pedepsiți, iar în regiunea în care se aflau cei trei sfinți, mai exact Antiohia, dregătorul Eliodor era conducător. Trofim și Savatie au venit în această regiune în perioada în care era cinstit zeul Apolo.

Aceștia au observat modul în care se celebra sărbătoarea păgână, iar atunci când au fost invitați să intre și au refuzat, Trofim și Savatie au rostit: „Suntem creștini și nu se cade nouă a veni la ospețe păgânești".

Atunci când dregătorul Eliodor a auzit aceste vorbe a poruncit ca cei doi să fie prinși și întemnițați departe unul de altul. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Trofim a fost primul luat la întrebări, iar atunci când a mărturisit cu multă credință că e creștin dregătorul s-a umplut de mânie. Acesta a poruncit ca Trofim să fie dezbrăcat și bătut fără milă cu toiege, după care a fost aruncat în temniță. Savatie a fost spânzurat și strujit cu unghii de fier pentru că și-a recunoscut credința.

Trofim a stat în temniță, perioadă în care a început să convertească oamenii la creștinism, unul dintre aceștia fiind Dorimedont cu numele. Dregătorul a început să îi întrebe cui se închină, iar Dorimedont a mărturisit că lui Dumnezeu. Auzind mărturia lui i-au rupt fața cu unghii de fier, -au ars cu foc, iar lui Trofim i-au scos ochii. Celor doi li s-a tăiat capul cu sabia, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 19 septembrie

Canon de rugăciune către Sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont, sărbătoriți pe 19 septembrie în calendarul creștin

Cu fulgerele Duhului cele prealuminate luminându-vă, risipiți norii cei întunecați ai sufletului meu. Luminați-mi gândul și deschideți-mi buzele spre laudă, ca să vă preamăresc pe voi, fericiților mucenici ai lui Hristos.
Cu vitejia cugetelor ați stat împotriva celui cu cuget deșert, care vă silea pe voi, mucenicilor, să vă închinați zeilor celor fără de simțire.

Și prin multe chinuri ați fost aduși jertfă întreagă Împăratului tuturor.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.


Datu-vi-s-a vouă putere de la Dumnezeu Atotțiitorul, să surpați toată puterea balaurului, cinstiților mari mucenici, ostași ai Sfintei Treimi: Sfinte Savatie vrednicule de laudă, Dumnezeiescule Dorimedont și Sfinte Trofim, Preafericite.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cu darurile tale cele izvorâtoare de lumini, Ceea ce ești de Dumnezeu Dăruită, Însăși Ușa Luminii, lumiându-se, vitejii mucenici au trecut întunericul cel adânc al chinurilor celor nesuferite, lăudându-te pe tine