Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 2 noiembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, și Anempodist. La data de 2 noiembrie 2024 sunt celebrați și Moșii de Toamnă, iar acestea sunt alimentele pe care trebuie să le oferim pentru sufletele persoanelor adormite.
Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 2 noiembrie!
Calendar ortodox 2 noiembrie 2024
Sărbătoare 2 noiembrie. Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, și Anempodist sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 2 noiembrie în calendarul ortodox.
Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, și Anempodist au trăit în Persia, în perioada în care la conducere se afla regele Sapor al 2-lea. Acest rege este cunoscut pentru persecuțiile creștinilor pe care le-a început în perioada în care era la conducere.
Printre aceste persoane se aflau și Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, și Anempodist. Oamenii din jur i-au pârât pe acești sfinți, motiv pentru care regele a poruncit ca aceștia să fie prinși și legați cu funii. În momentul în care au ajuns în fața regelui, Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, și Anempodist și-au mărturisit credința cu mult curaj, motiv pentru care au fost„ bătuți cu toiege ghimpoase, spânzurați și arși pe coaste cu făclii aprinse.”
Citește și: Rugăciuni scurte și ușoare pentru copii mici. Cum se pot ruga cei mici
Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, și Anempodist au fost însă nevătămați, fiind apărați de credința lor în Dumnezeu. Regele a început să spună lucruri neadevărate despre Hristos, iar cei trei sfinți l-au făcut mut pe regele Sapor.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, și Anempodist au fost băgați în căldări cu smoală și cu plumb topit, după care au fost aruncați în apă, însă părea că nimic nu îi rănea, moment în care s-a decis ca sfinții să fie închiși într-un cuptor, potrivit pravila.ro.
În această zi se face și pomenirea persoanelor adormite, sărbătoare cunoscută drept Moșii de Toamnă. De Moșii de Toamnă credincioșii trebuie să pregătească colivă, colaci, vin și alte preparate tradiționale pe care să le ducă la biserică pentru a fi sfințite de preot. După sfințirea acestora, credincioșii le împart la biserică sau la cimitir. Din pachetele oferite de pomană nu trebuie să lipsească fructele de toamnă, astfel încât persoanele adormite să se poată bucura de roadele pământului.
Pachetele date de pomană pot fi de dulce și pot conține dulciuri, brânzeturi, sarmale sau plăcinte. Se spune că lângă acestea trebuie să se pună și farfurii, tacâmuri și pahare, potrivit fanatik.ro.
Sărbătoare 2 noiembrie
Canon de rugăciune către Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, și Anempodist, sărbătoriți pe 2 noiembrie în calendarul creștin
Deschide-voi gura mea și se va umple de Duhul și cuvânt răspunde-voi Împărătesei Maici și mă voi arăta luminat prăznuind și voi cânta minunile ei, bucurându-mă.
Apărători fericiți ai Preasfintei Treimi, într-o unire v-ați arătat închinători Cinstitei Treimi și stați înaintea Scaunului, cei ce sunteți sprijinitori celor ce aleargă la voi.
Neîncetat izvorâți harul fără de primejdie sfinților, dându-l tuturor celor ce se apropie de voi cu credință, îmblânzind toată primejdia și toată întristarea și furtuna și tulburarea.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Fiind încinși cu puterea cea nebiruită, sfinților, nu ați socotit slăbiciunea trupului și arătându-vă cu cugetul neînspăimântați, ați îndrăznit focului și chinurilor.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Tu Singur, Mireasă a lui Dumnezeu, ai purtat în brațe pe Cel Ce S-a făcut Trup și șade întru cele din Înălțime. Că tu te-ai arătat, din toate veacurile, Locaș Vrednic Atotțiitorului.