Calendar ortodox pentru ziua de 2 septembrie 2024: Rugăciunea ce le protejează pe victimele agresiunilor

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 01 sep 2024, 16:00

Sfântul Mucenic Mamant

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 2 septembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Mamant.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 2 septembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mucenic Mamant.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 2 septembrie!

Calendar ortodox 2 septembrie 2024

Sărbătoare 2 septembrie. Sfântul Mucenic Mamant este sărbătorit în fiecare an pe data de 2 septembrie în calendarul ortodox.

Sfântul Mucenic Mamant a fost fiul patricianului Teodot, iar mama sa a fost Rufina. Rufina era însărcinată cu Sfântul Mucenic Mamant în perioada în care aceasta, alături de Teodot au fost aduși în fața împăratului din cauza credinței lor, însă aceasta a avut permisiunea de își naște copilul înainte de fi ucisă.

Sfântul Mucenic Mamant
[Sursa: doxologia.ro]

Teodot și Rufina au fost amândoi uciși de către împărat, astfel Dumnezeu i-a poruncit unei femei credincioase să ia trupurile neînsuflețite ale celor doi și să le îngroape, urmând ca în următoarea perioadă să aibă în grijă de copilul lor, Sfântul Mucenic Mamant. Copilul nu a pronunțat niciun cuvânt până la vârsta de 5 ani, iar primul lui cuvânt a fost „mama”, ceea ce i-a adus numele Mamant. 

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Acesta era un copil extrem de credincios și inteligent, motiv pentru care a învățat la cele mai bune școli ale timpului.

Pe tronul Romei s-a urcat împăratul Aurelian, ce era împotriva creștinilor. Sfântul Mucenic Mamant a fost adus în fața împăratului și i-a recunoscut că este creștin, motiv pentru care a fost ars cu lumânări, bătut cu pietre, aruncat în mare, chinuri din care a ieșit nevătămat.

Dumnezeu le-a cerut îngerilor să aibă grijă de Sfântul Mucenic Mamant, astfel aceștia l-au răpit și l-au trimis în pustia din apropierea Cezareei Capadociei. În acea zonă, Sfântul Mucenic Mamant a trăit alături de fiare sălbatice până în momentul în care a decis să își mărturisească pentru a doua oară credința. În anul 275 Sfântul Mucenic Mamant a trecut la cele sfinte, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 2 septembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Mamant, sărbătorit pe 2 septembrie în calendarul creștin

Pe Faraon, cel ce se purta în căruță, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, în chipul Crucii lovind apa și despărțind marea; iar cel ce fugea pedestru l-a mântuit pe Israel, cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.
Sfinte Mucenice Mamant, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Având acum sălășluirea ta în ceruri, ca unul ce te-ai arătat preaales mucenic și fiind plin de strălucirea cea cu Trei Lumini, prealăudate, învrednicește de Dumnezeiască Lumină pe cei ce cinstesc pe pământ, cinstita și purtătoarea de lumină ziua săvârșirii tale. Cuvântul cel ce a știut mai înainte bunul neam și tot cugetul tău, Sfinte Mamant, din scutece te-a umplut de înțelepciune și te-a împodobit cu multe feluri de bunătăți, mucenice, purtătorule de chinuri, prealăudate.

Sfântul Mucenic Mamant
[Sursa: doxologia.ro]

Sfinte Mucenice Mamant, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Părinții tăi, pentru credință suferind prigoană și închisoare până la moarte, toate le-au răbdat pentru Dumnezeieștile porunci; și te-au odrăslit pe tine, stricătorul mulțimii zeilor.
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Preamărite lucruri s-au grăit în neamurile neamurilor de spre tine, Ceea ce ai încăput în pântece pe Dumnezeu Cuvântul și ai rămas Curată, Născătoare de Dumnezeu, Marie. Pentru aceea, toți te cinstim pe tine, Ceea ce, după Dumnezeu, ești Folositoare nouă.