Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 21 ianuarie 2025! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul.
Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 21 ianuarie! Rugăciunea pentru dobândirea blândeții și a discernământului.
Calendar ortodox 21 ianuarie 2025
Sărbătoare 21 ianuarie. Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul este sărbătorit în fiecare an pe data de 21 ianuarie în calendarul ortodox.
Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul s-a născut la Constantinopol în anul 580. Acesta s-a născut într-o familie de rang înalt, motiv pentru care a primit cea mai bună educație. Din nefericire, Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul a rămas orfan la vârsta de 9 ani, moment în care a fost încredințat unei mănăstiri din Palestina.
La vârsta de 30 de ani, acesta a fost chemat de împăratul Heraclie pentru a îi oferi slujba de prim secretar.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
În anul 632 a început să facă primii pași din lupta sa împotriva noii erezii monotelite, iar într-un an de zile s-a încheiat un pact între ortodocși și monofiziți. Au urmat patru ani liniștiți, în care ambele părți s-au înțeles, însă haosul avea să înceapă atunci când fostul patriarh monotelit al Constantinopolului a făcut nenumărate declarații scandaloase.
Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul a devenit astfel principalul apărător al Ortodoxiei împotriva ereziei monotelite. În anul 653 a fost arestat și adus la Constantinopol, acolo unde s-a ordonat exilarea sa. După doi ani, acesta a fost supus unei alte audieri, acolo unde i s-a tăiat limba din rădăcină și mâna dreaptă, fiind după exilat până la finalul vieții sale, potrivit pravila.ro. Acesta a trecut la cele veșnice în același an în care s-a ordonat exilarea sa în țara Lazilor.
Sărbătoare 21 ianuarie
Canon de rugăciune de Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul, sărbătorit pe 21 ianuarie în calendarul creștin
Vino, Preaslăvite Cuvinte ai lui Dumnezeu, și ne împărtășește, pe măsura puterilor noastre, descoperirea cuvintelor Tale. Înlăturând grosimea învelișurilor, arată-ne, Hristoase, frumusețea înțelesurilor spirituale. Ia-ne de mâna dreaptă, adică de puterea minții noastre, și "ne călăuzește pe calea poruncilor Tale" (Ps. 119, 9-10) Și ne du "la locul cortului Tău cel minunat, până în lăuntrul casei lui Dumnezeu în glas de bucurie și de mărturisire a zvonului de sărbătoare", ca și noi, prin mărturisirea făptuirii și prin bucuria contemplației, să fim învredniciți a veni la locul negrăit al ospățului Tău și să ne ospătăm împreună cu cei care prăznuiesc acolo duhovnicește.
Cântând cunoștința celor negrăite cu glasurile netăcute ale minții. Și mă iartă pe mine, Hristoase, că îndrăznesc, la porunca slujitorilor Tăi celor vrednici, ceea ce este peste puterea mea. Luminează cugetarea mea neluminată, spre înțelegerea locului de față. Ca să fii și mai mult slăvit, ca Unul Care dai orbilor vedere și faci limba bâlbâiților să grăiască cu claritate.