Calendar ortodox pentru ziua de 21 septembrie 2024: Este pomenit sfântul ce a vrut să se ascundă de Dumnezeu

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 20 sep 2024, 14:12

Sfântul Proroc Iona

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 21 septembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Proroc Iona.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 21 septembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Proroc Iona.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 21 septembrie!

Calendar ortodox 21 septembrie 2024

Sărbătoare 21 septembrie. Sfântul Proroc Iona este sărbătorit în fiecare an pe data de 21 septembrie în calendarul ortodox.

Sfântul Proroc Iona a viețuit în secolul al VIII-lea, înainte de Mântuitorul Iisus Hristos. Tatăl Sfântului Iona a fost Amati din Get, din Cariatmaus, însă acesta a trecut la cele veșnice, iar soția sa a fost nevoită să îl îngrijească pe Iona din puținul pe care îl avea. Aceasta a decis să îl crească pe fecior în Sarepta Sidonului, în perioada în care lumea se lupta cu foametea.

Cât timp acesta a stat în locuința femeii, în casă nu a scăzut niciodată nivelul de făină din vadră sau cel de untdelemn din ulcior. În vremea în care acesta era copil, Sfântul Iona a încetat din viață, iar îndurerata sa mamă i-a reproșat Sfântului Ilie: „Ce ai avut cu mine, omule al lui Dumnezeu? Ai venit la mine ca să-mi pomenești păcatele și să-mi omori fiul?".

Citește și: Sfinții la care trebuie să se roage femeile ce nu pot avea copii! Ziua din luna septembrie ce poate aduce o minune în viața cuplurilor

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

Prorocul Ilie i-a zis femeii să îi dea băiatul, iar după ce a suflat de trei ori peste copil și a strigat „Doamne, Dumnezeul meu, să se întoarcă sufletul acestui copil în el", Sfântul Proroc Iona a înviat. Dumnezeu a avut întotdeauna planuri mărețe pentru Sfântul Iona, astfel a fost trimis să îi îndrepte spre creștinism pe locuitorii cetății Ninive.

Iona nu a putut duce la bun sfârșit misiunea pentru care a fost trimis de Dumnezeu, astfel a decis să se ascundă de mânia lui Dumnezeu pentru lașitatea sa în portul din Fenicia.

Sfântul Proroc Iona s-a urcat pe o corabie, însă aceasta a fost scufundată din cauza unei furtuni, iar Iona a fost înghițit de un chit.

Acesta a petrecut trei zile și trei nopți în burta chitului, perioadă în care s-a rugat la Dumnezeu pentru a îl ierta, astfel a fost vărsat pe uscat de către chit. Ajuns pe uscat, Sfântul Proroc Iona a decis să își ducă misiunea la bun sfârșit, spunându-le ninivitenilor că dacă nu se vor converti la creștinism întreaga lor cetate o să fie rasă de pe fața pământului, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 21 septembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Proroc Iona, sărbătorit pe 21 septembrie în calendarul creștin

„Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce cu înțelepciunea Ta ai zidit pe om din țărână și ai suflat în fața lui su­flare de viață și, binecuvântându-l, ai zis: creș­teți și vă înmulțiți și um­pleți pământul; iar la Cana Galileii, prin Unul-Născut Fiul Tău, ai bine­cuvântat nunta și deci nașterea de fii, cu multă umilință rog marea Ta bunătate, ca neîncetat să reverși harul Tău și să Te milostivești asupra co­piilor mei, pe care ai bine­voit să mi-i dăruiești. Umple-i de înțelepciune și pricepere.

Apără-i de toate cursele vrăj­mașilor văzuți și nevăzuți. Po­run­cește îngerilor Tăi ca totdeauna să le fie călăuze și povățuitori spre toate faptele cele bune, ca de-a pururea să Te poată lăuda și preamări în veci. Amin.„