Calendar ortodox pentru ziua de 22 octombrie 2024: Liniștea sufletească este adusă de această rugăciune

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 21 oct 2024, 15:15

Sfântul Ierarh Averchie al Iropolei

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 22 octombrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Averchie al Iropolei.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 22 octombrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Ierarh Averchie al Iropolei.

Rugăciunea liniștitoare pe care este bine să o rostești pe 22 octombrie!

Calendar ortodox 22 octombrie 2024

Sărbătoare 22 octombrie. Sfântul Ierarh Averchie al Iropolei este sărbătorit în fiecare an pe data de 22 octombrie în calendarul ortodox.

Sfântul Ierarh Averchie a trăit în perioada domniei împăratului Marc Aureliu, atunci când credincioșii erau foarte puțini la număr, ținând cont de numărul crescut de persoane care se închinau la idoli. Deși numărul credincioșilor era unul redus, Sfântul Ierarh Averchie propovăduia Evanghelia și se ruga neîncetat la Dumnezeu. 

Acest sfânt se ruga adesea pentru creștini, cerându-i Bunului Dumnezeu să le arate păgânilor prăpastia în care se află.

În timpul unei sărbători păgâne, Sfântul Ierarh Averchie a decis să intre în templul lor și să sfărâme idolii. Preoții păgâni au decis să caute răzbunare față de cel ce a distrus templul lor, iar în mijlocul căutării celui vinovat, Sfântul Ierarh Averchie a ieșit să predice Evanghelia în mijlocul cetății. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii

Citește și: Părintele Arsenie Boca va fi canonizat sub titulatura „Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop”. În ce zi va fi sărbătorit

În mijlocul cetății a reușit să vindece trei tineri posedați de duhuri necurate, moment în care a ajuns să atragă atenția oamenilor asupra creștinismului. Sfântul Ierarh Averchie a reușit să o vindece și pe fiica împăratului, Lucilia, după care a început să transmită cuvântul Domnului și în Siria, Antiohia, Apamia și în celelalte orașe din jurul lor. 

În anul 167, pe când avea 72 de ani, Sfântul Ierarh Averchie a trecut la cele veșnice, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 22 octombrie

Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Averchie al Iropolei, sărbătorit pe 22 octombrie în calendarul creștin

Veniți, popoarelor, să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărțit marea și a trecut pe poporul pe care l-a slobozit din robia egiptenilor, că S-a preamărit.


Cu Raza Cea Luminoasă a Dumnezeirii Celei în Trei Fețe luminându-te, Sfinte Ierarhe Avechie, te-ai făcut lumină, luminând pe cei dintru întuneric și risipind toată negura demonilor.


Avut-ai pe pământ viață cerească, fericite, petrecând cu trupul ca și cum ai fi fost fără de trup și omorându-ți patimi­le, ai primit harul preoției.
Având întru tine, părinte, pe Cuvântul grăind, ai dezlegat din necuvântare pe cei ce cugetau cele deșarte, surpând capiștile demonilor și rătăcirea celor ciopliți.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Limbile ritoricești nu pot să spună zămislirea cea mai pre­sus de cuvânt; că ai născut pe Dumnezeu Întrupat, Preasfântă, asemănându-Se cu noi, pentru bunătatea Sa.