Calendar ortodox pentru ziua de 23 decembrie 2024: Obiceiul pe care credincioșii îl respectă înainte cu 2 zile de Crăciun

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 22 dec 2024, 16:00

Sfinții 10 Muceniciei din Creta

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 23 decembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții 10 Muceniciei din Creta.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 23 decembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții 10 Muceniciei din Creta.

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 23 decembrie! 

Calendar ortodox 23 decembrie 2024

Sărbătoare 23 decembrie. Sfinții 10 Muceniciei din Creta sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 23 decembrie în calendarul ortodox.

Sfinții 10 Mucenici din Creta au trăit în vremea în care se afla la conducere împăratul Deciu. Împăratul Romei, dar și guvernatorul insulei Creta, aveau credințe similare, astfel îi chinuiau pe toți creștinii ce se închinau lui Dumnezeu. Guvernatorul îi aduna în același loc pe creștini și îi chinuia în moduri îngrozitoare, după care îi omora.

Persoanele aflate sub puterea guvernatorului i-au prins și pe cei 10 Sfinți: Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide, Evarest și Pompie, care aveau o mare iubire față de Dumnezeu.

Aceștia au trecut prin chinuri și torturi greu de imaginat, însă cu toate acestea nu au renunțat la credința lor.

Citește și: Calendar Creștin Ortodox, 23 decembrie 2021. Creștinii ortodocși care postesc au dezlegare la ulei și vin! Ce sfinți sunt prăznuiți joi!

Păgânii erau minunați de devotamentul pe care îl aveau față de Mântuitorul lor, însă cei ce îi torturau și guvernatorul nu au fost impresionați de aceștia, ci doar nervoși.

După nenumărate chinuri, guvernatorul a decis ca cei 10 Sfinți să fie omorâți lângă cetatea Alonium. În drumul lor, cei 10 Sfinți au început să vorbească despre cine ar trebui să fie ucis primul, iar Teodul cere să fie primul dintre ei, deoarece este cel mai mare dintre toți.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce pensionari riscă să nu mai primească bani, de la începutul anului 2025? Află dacă faci parte din categorie sau ai scăpat anul viitor

Cei 10 Sfinți au început să se roage puternic, iar pe rând li s-au tăiat capetele, potrivit pravila.ro.

La data de 23 decembrie 2024 este indicat să îi sărbătorim pe cei plecați dintre noi. Se crede că în această zi de sărbătoare trebuie să avem o masă pregătită pentru sufletele morților, iar pe aceasta să se afle grâu fiert, turte, pâine sau prune fierte.

Preparatele așezate pe masă vor fi împărțite în Ajunul Crăciunului.

Copiii merg la colindat în seara de 23 spre 24 decembrie 2024, cântând „Moș Ajunul”, „Bună dimineața la Moș Ajun” și „Nețalușul”. Se spune că fiecare persoană trebuie să deschidă ușa colindătorilor și să le ofere covrigi, mere, nuci, colindețe sau bani. În acest mod o să atragem în viața noastră fericire și noroc, potrivit dcnews.ro.

Sărbătoare 23 decembrie

Canon de rugăciune către Sfinții 10 Muceniciei din Creta, sărbătoriți pe 23 decembrie în calendarul creștin

Să cântăm Domnului, Cel Ce a unit pe sfinții mucenici prin credința cea fără de prihană, i-a într-armat pe dânșii într-o nădejde împotriva vrăjmașului celui începător de rele și i-a strâns pe ei toți cu legătura dragostei.
Stelele cele nerătăcitoare ale Soarelui Celui Înțelegător, ca unele ce au luminat de la Răsărit, au mers înainte pe calea stelei lui Hristos, Celui Ce S-a născut, aducând luminată prăznuirea lor ca pe o sărbătoare înaintea Nașterii lui Hristos.
Magii cei din Persia au adus daruri lui Hristos, Celui Ce S-a născut în Betleem; iar purtătorii de biruință aduc acum Celui Născut jertfă de înainteprăznuire sângiuirile ca smirnă, credința ca aur și sufletele ca tămâie.
Cu credința Sfântului Teodul și cu dragostea Mucenicului Zotic, nite cu Sfinții cu Pompie și Satornin, împreună s-au încununat și Mucenicii Evpor, Agatopus, Ghelasie, Evarest și Evnichian, și cu ei Sfântul Vasilid cel împreună luptător.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh (a Preasfintei Treimi).
Ființa Cea mai presus de înțelegere și Neîmpărțită, este Lăudată în Trei Ipostasuri osebite și într-O Dumnezeire Nea­mestecată și Nedespărțită. Că Aceasta este și se numește Treime și Unime, Neamestecată și Nedespărțită.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
În Betleem Se naște și Edenul deschide Domnul, Care S-a născut din Fecioara, în chip de netâlcuit. Ieslea și peștera se gătesc pentru Ziditorul. Magii își pregătesc darurile pentru Stăpânul Dumnezeu; și steaua mai înainte propovăduiește Lumina.