Calendar ortodox pentru ziua de 24 decembrie 2024: Creștinii care îi poartă numele acestei Sfinte își celebrează onomastica!

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 23 dec 2024, 16:00

Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 24 decembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 24 decembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 24 decembrie! Aceasta ne protejează în momentele de cumpănă.

Calendar ortodox 24 decembrie 2024

Sărbătoare 24 decembrie. Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia este sărbătorită în fiecare an pe data de 24 decembrie în calendarul ortodox.

Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia s-a născut la Roma, însă aceasta a decis încă de la o vârstă fragedă să îl urmeze cu grijă pe tatăl său, Filip, la Alexandria. Aceasta a avut parte de o educație foarte bună, iar frumusețea Sfintei Eugenia atrăgea privirile oamenilor. Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia a citit epistolele Sfântului Apostol Pavel, motiv pentru care și-a dat seama că vrea să fie creștină și să primească Sfântul Botez, însă tatăl ei nu a acceptat acest lucru.

Refuzul tatălui ei a făcut-o pe Sfântă să plece din casa părintească, însă a ales să se îmbrace în haine bărbătești, alături de doi servitori credincioși. Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia a fost botezată de către Helenus, episcopul cetății antice Heliopolis. După botez, Sfânta Eugenia a decis să își tundă părul scurt și să își schimbe numele în Evghenie. 

Citește și: Calendar Creștin Ortodox, 24 decembrie 2021. Cine își serbează onomastica astăzi, în Ajunul Crăciunului! Creștinii prăznuiesc o mare Sfântă

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Scad veniturile din cauza voucherelor de vacanță care nu se mai acordă? Ce schimbări apar în 2025

În acea perioadă nu existau mănăstiri speciale pentru femei, așa că episcopul a încurajat-o să meargă la mănăstire și să se dea drept călugărul Eugen. O oarecare femeie, pe nume Melanthia a început să o simpatizeze pe Sfânta Eugenia, iar atunci când s-a năpustit asupra ei pentru a își satisface nevoile trupești, a fost dată înapoi. 

Melanthia a început să scrie cetății despre comportamentul plin de păcat al călugărului Eugen, iar eparhul, care era chiar tatăl Eugeniei, l-a adus pe acesta în fața sa, alături de restul obștii, legați cu lanțuri, pentru a fi judecați.

Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia și-a recunoscut credința și l-a apărat pe Dumnezeu, moment în care chiar și tatăl ei a primit Dumnezeiescul Botez.

Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia s-a întors în la Roma, împreună cu mama ei, iar după o lungă perioadă de liniște a început persecuția împotriva creștinilor. Aceasta a fost aruncată în râul Tibru, cu o piatră legată de gât, însă nu a pățit nimic, motiv pentru care a fost decapitată, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 24 decembrie

Canon de rugăciune către Sfânta Cuvioasă Muceniță Eugenia, sărbătorită pe 24 decembrie în calendarul creștin

Sfântă Cuvioasă Fecioară și Muceniță Eugenia, mireasă cu totul frumoasă a lui Hristos Dătătorul frumuseților, Făcătorul de bine și Mirele sufletelor, fiind tu înfrumusețată cu ostenelile pustnicești și strălucind luminat cu luptele mucenicești, întocmai cu îngerii petrecând pe pământ, cu ei dănțuiești acum în casa Părintelui Ceresc!

Te rugăm, luminată Fecioară și Muceniță, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi, cei aflați în nevoile acestei vieți trecătoare, să ne dăruiască harul Lui cel de viață dătător; cere pentru noi credință curată, viață luminată de har, răbdare în încercări, bărbăție în luptele împotriva patimilor, tărie nestrămutată, bucuria împlinirii poruncilor dumnezeiești, dragoste nefățarnică, iubire de vrăjmași, smerenie și blândețe, iertare de păcate și răspuns bun la Înfricoșătoarea Judecată, ca să moștenim și noi Lumina cea neînserată și să proslăvim numele cel sfânt al Domnului, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.