Calendar ortodox pentru ziua de 26 iunie 2024: Românii ce îi poartă numele acestui sfânt își celebrează onomastica

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 25 iun 2024, 16:00

Românii ce îi poartă numele acestui sfânt își celebrează onomastica la data de 26 iunie 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 26 iunie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios David din Tesalonic.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 26 iunie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios David din Tesalonic, ce a primit din partea Domnului darul de a izgoni diavolii și de a-i vindeca pe cei bolnavi. 

Rugăciunea protectoare pe care este bine să o rostești pe 26 iunie!

Calendar ortodox 26 iunie 2024

Sărbătoare 26 iunie. Sfântul Cuvios David din Tesalonic este sărbătorit în fiecare an pe data de 26 iunie în calendarul ortodox.

Sfântul Cuvios David s-a născut și a trăit în cetatea ce se află și în numele său sfânt, mai exact Tesalonic, iar acesta, încă de la o vârstă fragedă a simțit nevoia de a se distanța de toate tentațiile și să se învăluie în credință.

Încă de la o vârstă fragedă, Sfântul Cuvios David a decis să își urmeze sufletul și să aprofundeze religia Domnului, astfel și-a lăsat părinții și a mers să îl cinstească pe Dumnezeu. 

Acesta a intrat ca monah în mănăstirea Sfinților Mucenici Teodor și Mercurie, locul în care a reușit să își găsească liniștea, petrecând o mare parte a timpului liber în rugăciune. După ce a citit cu atenție Scripturile, Sfântul Cuvios David a decis să trăiască trei ani într-un migdal, până când Domnul Îi va arăta voia Sa.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

După ce au trecut cei trei ani, un înger al Domnului i s-a arătat Sfântului Cuvios David  și i-a spus că este momentul în care să coboare din copac, pentru a trăi într-o chilie, slăvind și binecuvântând pe Domnul.

Sfântul Cuvios David le-a spus ucenicilor săi întâmplarea sa, motiv pentru care aceștia au decis să îl ajute pentru a construi chilia.

Modul său de viață și întâmplările sale l-au făcut celebru în cetate, iar în anul 535, cetatea avea la acea vreme doar epitrop, motiv pentru care Mitropolitul Aristide decide să îi trimită o cerere Împăratului Iustinian la Constantinopol pentru rânduirea unui eparh în cetate. După o perioadă îndelungată de gândire, Împăratul Iustinian la Constantinopol a decis să îi trimită o scrisoare Sfântului Cuvios David din Tesalonic. 

Sfântul Cuvios David s-a stins din viață la data de 25 iunie 535, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 26 iunie

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios David din Tesalonic, sărbătorit pe 26 iunie în calendarul creștin

Calul și călărețul în Marea Roșie, Cel Ce a sfărâmat războaiele cu braț înalt, Hristos, i-a scuturat și pe Israel l-a mântuit, pe cel ce cânta cântare de biruință.


Sfinte Cuvioase Părinte David, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Adunându-ne, cinstim cu cântări purtătoare de lumină și dumnezeiască pomenirea ta, Părinte David Preafericite, cunoscându-te că ești moștenitor al luminii și al zilei, întru dumnezeiescul Duh, Cuvioase.
Sfinte Cuvioase Părinte David, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.


Omorând pe pământ toate mădularele trupului, ai avut viață locuitoare în inima ta pe Hristos, Care a omorât toată puterea diavolului, celui ce a omorât pe om.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Legilor Stăpânului plecându-te, Cuvioase, ai luat pe umerii tăi crucea ta, urmând Lui și smerindu-te, ai surpat trufia vrăjmașului.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Arătatu-te-ai, Fecioară, Înfrumusețată cu podoaba virtuților și ai născut pe Hristos Cel Frumos, Care a înfrumusețat pe oameni cu podoabele cele frumoase ale dumnezeirii, pururea Fecioară.

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?