Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 26 noiembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Stelian.
Rugăciunea protectoare pe care este bine să o rostești pe 26 noiembrie!
Calendar ortodox 26 noiembrie 2024
Sărbătoare 26 noiembrie. Sfântul Cuvios Stelian este sărbătorit în fiecare an pe data de 26 noiembrie în calendarul ortodox.
Sfântul Cuvios Stelian s-a născut și a trăit Adrianopol, în secolul al VI-lea. Aceasta și-a trăit viața în vremea domniei împăratului Heraclie. Sfântul Cuvios Stelian făcea parte dintr-o familie iubitoare, credincioasă și înstărită, însă părinții lui au suferit îndelungat din cauza pierderii copiilor lor la scurtă vreme de la naștere.
Stelian a fost singurul copil ce a supraviețuit după naștere, astfel părinții lui încercau să îl protejeze cât mai mult, din teama de a nu-l pierde.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Calendar Ortodox pentru data de 26 noiembrie 2023: Este pomenit ocrotitorul copiilor și al familiei creștine
Starețul acelei mănăstiri a observat adevărata iubire față de Dumnezeu, astfel dorea să îl pregătească să devină preot. Cu toate acestea, Sfântul Cuvios Stelian i-a cerut permisiunea de a se retrage într-una din peșterile din preajmă. A primit sfânta binecuvântare, iar Sfântul Cuvios Stelian s-a mutat în peșteră, trăind în post și rugăciune.
Față de alți sfinți, Sfântul Cuvios Stelian a decis să nu se desprindă complet de restul oamenilor, astfel mergea ocazional între oameni pentru diverse faceri de bine. Pe parcursul anilor, peștera Sfântului Cuvios Stelian a devenit un loc de refugiu pentru bolnavi și oameni aflați în diverse suferințe. Bătrânețea i-a adus sfârșitul Sfântului Cuvios Stelian, potrivit pravila.ro.
Sărbătoare 26 noiembrie
Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Stelian, sărbătorit pe 26 noiembrie în calendarul creștin
Sfinte Părinte Stelian, sprijinitorul și călăuzitorul în rugăciunile noastre, patimile trupești biruind și împreună cu îngerii locuind, privești neîncetat mărirea cea gătită Sfinților, de lumina cerească umplându-te. Acum, în mărirea cerească viețuind și înaintea Împăratului Hristos stând, nu uita pe credincioșii care cu îndrăzneală înalță rugăciuni și cer sprijinul tău. Cel ce de la sânul maicii tale ai fost sfințit, și vas ales al Duhului Sfânt te-ai arătat, luând sub ocrotirea ta pe mame și pe copii, ferindu-i de întristare și de boală,
arată-te grabnic vindecător al suferințelor și al bolilor sufletești și trupești ale celor ce te laudă pe tine.Cel ce din pustiul Paflagoniei ai făcut loc de preamărire a Sfintei Treimi, fă și din pustiul inimilor noastre țarină bineplăcută a harului dumnezeiesc, în care să înflorească crinii cei mântuitori ai credinței și să se înmulțească roadele sfințitoare ale faptelor bune; ocrotește cu rugăciunile tale familiile și pe copiii noștri, cerând de la Milostivul Dumnezeu iertare de păcate, sănătate și mântuire, ca prin tine și împreună cu tine să lăudăm numele cel sfânt al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin