Calendar Ortodox pentru ziua de 26 octombrie 2023: Este sărbătoare cu cruce roșie! La mulți ani tuturor românilor care poartă acest nume sfânt

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 25 oct 2023, 17:29

Astăzi este sărbătoare cu cruce roșie!

Sursa: freepik/ Facebook Biserica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir

Calendar ortodox 26 octombrie 2023. Sărbătoare pe 26 octombrie, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Calendar ortodox 26 octombrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, zi trecută cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 26 octombrie!

Citește și: Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce neagră și roșie

Calendar ortodox 26 octombrie 2023

Sărbătoare  26 octombrie. Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir este sărbătorit în fiecare an pe data de 26 octombrie în calendarul ortodox.  

Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir s-a născut în Tesalonic, în perioada în care la conducere se aflau împărații Diocleţian și Maximian, conducători ce nu susțineau creștinismul.

Tatăl Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir era voievod în cetatea Solunului, ascultând în liniște și departe de ochii oamenilor, de cuvântul Domnului.

Acesta avea chiar și o cameră ascunsă în palat pentru a se ruga, cameră în care se aflau două icoane, una a Mântuitorului Iisus Hristos, iar alta a Fecioarei Maria, în fața cărora tatăl Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și mama acestuia, se rugau pentru a deveni părinți, iar miracolul nu a încetat să apară. 

După ce tatăl Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir s-a stins din viață, tânărul a fost chemat de împăratul Maximilian pentru a prelua conducerea Tesalonicul, însă în acel moment, Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir a început să propovăduiască Evanghelia, moment în care tânărul voievod a fost aruncat în temniță. 

Cât timp acesta se afla în temniță, un înger i s-a arătat și i-a spus să nu se dea bătut, astfel acesta a propovăduit credința printre prizonieri.

Sfârșitul ui Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir a venit la data de 26 octombrie, atunci când sfântul a fost împuns cu sulițele în timp ce acesta își spunea rugăciunile.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Mesaje cu La mulți ani de Sf. Dumitru 2023: Urări și felicitări pentru cei care își serbează onomastica

Ce nu trebuie să facem de Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir 

Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir sau Sfântul Dumitru, așa cum este cunoscut de către români, este celebrat la data de 26 octombrie, zi ce este trecută cu o cruce roșie, astfel încât credincioșii trebuie să nu facă anumite activități.

În această zi sfântu nu trebuie să folosim pieptenele, iar în cazul în care nu ascultăm de această superstiție, atunci vom atrage asupra noastră necazuri și primejdii.

În această zi nu trebuie nici să spălăm, călcăm, să facem curat în casă sau să facem alte activități în gospodărie. Nu trebuie nici să semănăm usturoi în ziua în care se pomenește Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir deoarece paguba se va ține după noi tot anul care urmează. O tradiție specifică pentru data de 26 octombrie este „Focul lui Sâmedru”, ocazie în care oamenii fac focuri foarte mari în curţi sau pe dealuri. 

Se crede că persoanele ce sunt suficient de curajoase cât să sară peste aceste focuri vor fi sănătoase întregul an şi ferite de necazuri, nenorociri şi boli. O altă tradiție populară spune că nu trebuie să mâncăm pe 26 și 27 octombrie până nu se termină Sfânta Liturghie la biserică.  

Sărbătoare 26 octombrie

 

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, sărbătorit pe 26 octombrie în calendarul creștin

„Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu și hărăzit să ocupi funcția de proconsul, în timpul crudului persecutor al creștinismului, Maximilian; lucrul acesta ți-a îngăduit să poți vesti cu mai multă ușurință și autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii.

Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de amenințările lui, ci ai renunțat la orice demnitate lumeasca pentru a câștiga fericirea veșnică. Împărțind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruință al creștinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulițele ucigașilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce. 

Te rog mijlocește-mi și mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinței. 

Binecuvântează-mă și pe mine, ca să mă pot împotrivi greutăților pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apăra credința. Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia și dragostea cu care ai îndurat toate suferințele săvârșind nenumărate minuni cu moaștele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor. Dă-mi și mie harul sa fiu în viață o plăcuta mireasmă a lui Cristos în mijlocul lumii stricate și să duc pe cât mai mulți pe drumul mântuirii prin pilda și rugăciunea mea. Amin."