Calendar ortodox pentru ziua de 27 august 2024: Este prăznuit ocrotitorul preoților

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 26 aug 2024, 16:00

Sfântul Mucenic Fanurie

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 27 august 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Fanurie.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 27 august 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mucenic Fanurie.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 27 august!

Calendar ortodox 27 august 2024

Sărbătoare 27 august. Sfântul Mucenic Fanurie este sărbătorit în fiecare an pe data de 27 august în calendarul ortodox.

Sfântul Mucenic Fanurie a trăit în insula Rodos, iar acesta a făcut parte dintr-o familie bogată din acea zonă, fiind cel mai mare fiu dintre cei 13 copii ai familiei. În momentul în care Sfântul Mucenic Fanurie avea 12 ani, acesta a trecut printr-un moment traumatizant, deoarece tatăl său a decedat, fiind ucis de către hoți. 

După acest moment, cei ce l-au ucis pe tatăl sfântului au venit să o păcălească pe mama acestuia, motiv pentru care aceștia au trăit în sărăcie o mare perioadă a vieții lor.

Pentru a le oferi un trai decent copiilor ei, mama Sfântului Mucenic Fanurie se desfrâna pe parcursul nopții. Într-o seară, Sfântul Mucenic Fanurie a decis să o urmărească pe mama sa, iar acesta a fost șocat să o vadă pe aceasta dansând într-un local de noapte printre oameni beți.   

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Sfântul Mucenic Fanurie a strigat-o pe mama sa, iar aceasta a leșinat când i-a recunoscut vocea. Rușinea l-a făcut pe acesta să plece în pustietate, însă cu toate acestea, Dumnezeu a avut grijă de el și l-a adus în calea unui pustnic bătrân cu viață sfântă. După o perioadă pe care a petrecut-o alături de pustnicul bătrân, acesta a avut puterea de a își ierta mama, primind astfel botezul.

Sfântul Mucenic Fanurie a fost acuzat de vrăjitorie, iar împăratul acelei vremi a decis ca acestuia să i se taie capul, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 27 august

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Fanurie, sărbătorit pe 27 august în calendarul creștin

Către tine, Sfinte Mucenice Fanurie, înălțându-ne gândurile, noi, păcătoșii, cu umilință și cu căldură te rugăm: caută dintru înălțimea cea plină de slavă a cerurilor, unde, prin viața ta Sfântă și prin chinurile tale mucenicești pentru Hristos, ți-ai dobândit sălășluire veșnică, și te milostivește de suferințele,

durerile, pătimirile, necazurile, amărăciunile și strâmtorările noastre. Și te roagă cu îndrăzneala pe care ai agonisit-o, către Stăpânul tău ceresc și Dumnezeul nostru, să ne ierte păcatele pe care cu știință și cu neștiință, pururea, ca niște robi nevrednici săvârșim, și să nu se mânie pe noi până în sfârșit, pentru puținătatea dragostei noastre față de El și față de aproapele nostru; ci să fie pururea plin de milostivire față de noi și să îndepărteze de la noi toată suferința și durerea, toate patimile și necazurile, toate amărăciunile și strâmtorările, zidind în noi cuget curat, ca să putem rupe cu viața
noastră de păcat de până acum, și privind la ceruri, să ne înflăcărăm de dorul de a deveni și noi bineplăcuți lui Dumnezeu.

Așa, Sfinte Mucenice Fanurie, fii povățuitorul și îndrumătorul nostru pe cărările cele necunoscute ale vieții, pentru ca urmând pilda credinței și a dragostei tale față de Hristos, să ne învrednicim de darurile tale, pentru iubirea de oameni și binecuvântarea Marelui nostru Dumnezeu; și trecând dintru această viață pământească, să ne bucurăm, laolaltă cu tine și cu toți cei bineplăcuți din veac ai Domnului, de împărăția cea nesfârșită a cerurilor și de partea celor drepți, ca împreună cu toți și înconjurați de cereștii îngeri, să aducem slavă, cinste și închinăciune lui Dumnezeu Celui slăvit în Treime, în vecii vecilor. Amin!