Calendar ortodox pentru ziua de 28 august 2024: Rugăciunea ce îi călăuzește pe cei pierduți

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 27 aug 2024, 16:00

Sfântul Moise Etiopianul

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 28 august 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Moise Etiopianul.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 28 august 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Moise Etiopianul.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 28 august!

Calendar ortodox 28 august 2024

Sărbătoare 28 august. Sfântul Moise Etiopianul este sărbătorit în fiecare an pe data de 28 august în calendarul ortodox.

Sfântul Moise Etiopianul a fost de neam etiopian, așa cum îi spune și numele. La începutul vieții sale, acesta a fost slujitor al unui politician important în acea vreme, însă din cauza tuturor nedreptăților pe care le făcea a ajuns să fie alungat de către politician. Drumul Sfântului Moise Etiopianul a fost unul anevoios, deoarece acesta a ajuns să facă parte dintr-o ceată de tâlhari, ajungând astfel să fie conducător al acesteia.

După o perioadă, Sfântul Moise Etiopianul a început să se simtă vinovat pentru toate relele pe care le-a creat, ceea ce l-a făcut să se retragă din ceata de tâlhari și să se retragă într-o mânăstire. Ajuns în acest loc sfânt, Sfântul Moise Etiopianul se luptă cu demonii interiori ce îl făceau să realizeze tot felul de acțiuni păcătoase. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Lupa cu demonii a durat 6 ani, moment din care a primit vindecarea de care avea nevoie, urmărind credința Domnului. Abia la bătrânețe a fost sfințit preot. Înainte să treacă la cele sfinte, Sfântul Moise Etiopianul a prevestit atacul asupra mânăstirii de către necredincioși și i-a avertizat pe toți ucenicii săi.

Sfântul Moise Etiopianul a decis să rămână în mânăstire pentru a își spăla păcatele pentru perioada în care a fost tâlhar, potrivit crestinortodox.ro. Se recomandă ca în această zi să ținem post.

Sărbătoare 28 august

Canon de rugăciune către Sfântul Moise Etiopianul, sărbătorit pe 28 august în calendarul creștin

Sfinte al lui Dumnezeu, părinte Moise, sosind ziua pomenirii tale cea de peste an, te rugăm să nu treci cu vederea ale noastre netrebnice și sărace rugăciuni de cerere pe care le aducem ție noi, robii tăi.

Ci ca un părinte milostiv și iubitor de fii, ascultă-ne pe noi în ceasul acesta, când suntem greu încercați cu tot felul de ispite, pe care, din pricina păcatelor noastre celor grele pe care le-am săvârșit și care ne-au slăbit sufletele, nu le putem răbda și nici ochii spre cer nu putem să-i ridicăm, covârșindu-ne sarcina cea grea a păcatelor pe care nu le-am părăsit, mâniind cu aceasta pe Dumnezeu care a așteptat întoarcerea noastră, însă noi am ajuns nesimțitori și nevrednici de milă.
Pentru aceasta alergăm la bunătatea ta, părinte, deoarece știm că Domnul nu trece cu vederea ale tale rugăciuni și cereri. Mijlocește deci și pentru noi, părinte, să ne mântuim de chinurile cele grozave pregătite pentru cei păcătoși.

Așa, părinte Moise, să nu ne lași pe noi în moartea păcatelor, ci scapă-ne pe noi din Egiptul patimilor cele stricătoare de suflet, precum Moise văzătorul de Dumnezeu pe poporul cel ales din robia lui Faraon și i-a adus în țara făgăduinței, așa și tu, părinte, du-ne în Raiul cel făgăduit de Domnul nostru Iisus Hristos, Căruia fie slava în veci. Amin!

 


În ediția de vineri, Patrick și Bianca au avut parte de o întâlnire în Camera Roșie, unde au discutat despre Virginia, iar Giuly a izbucnit în lacrimi amare.