Calendar ortodox pentru ziua de 29 octombrie 2024: Românii își celebrează onomastica în această zi!

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 28 oct 2024, 15:50

Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 29 octombrie 2024, atunci când creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 29 octombrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana.

Rugăciunea pentru alinarea suferințelor pe care este bine să o rostești pe 29 octombrie!

Calendar ortodox 29 octombrie 2024

Sărbătoare 29 octombrie. Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana este sărbătorită în fiecare an pe data de 29 octombrie în calendarul ortodox.

Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana s-a născut în perioada în care la conducere se aflau împărații Deciu și a urmașilor săi Gallus și Valerian, cunoscuți pentru ura pe care o aveau față de creștini. Aceasta a făcut parte dintr-o familie înstărită din acea perioadă, însă la vârsta de 3 ani a rămas orfană.

Cum părinții acesteia au decedat, Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana a fost luată în grijă de maicile unei mănăstiri de lângă Roma.

Egumena mănăstiri a avut grijă ca aceasta să primească educația necesară, iar timp de 16 ani, aceasta s-a transformat într-o fecioară frumoasă și cu mare iubire pentru Dumnezeu.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Indemnizația de la stat poate ajunge la maxim 8.500 lei pe lună! Cine poate beneficia de ea?

Citește și: Când și cum se folosește tămâia. Are proprietăți purificatoare

Atunci când avea 20 de ani, Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana a îmbrățișat viața monahală. Diavolul a încercat în nenumărate momente să o ispitească pe aceasta, dar neputând să ajungă la aceasta, diavolul i-a îndemnat pe necredincioși s-o defăimeze pe ea la guvernatorul Prov. Guvernatorul Prov a ordonat ca aceasta să fie arestată și dusă în fața sa, astfel încât să le arate creștinilor că o poate face să se lepede de credința ei.

Sfânta Muceniță Anastasia nu a acceptat să se lepede de credința ei, moment în care guvernatorul a poruncit să o bată peste obraz și să o facă de rușine, rupându-i hainele de pe ea în fața tuturor. Aceasta a trecut prin nenumărate chinuri din cauza iubirii pe care o purta față de Dumnezeu și de credința ei, astfel s-a poruncit ca Sfânta Muceniță Anastasia să fie dusă afară din cetate și să i se taie cu sabia cinstitul ei cap, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 29 octombrie

Canon de rugăciune către Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana, sărbătorită pe 29 octombrie în calendarul creștin

Mare Muceniță a lui Hristos Anastasia, care ai suferit pentru credința dreptslăvitoare, învață-ne pe noi, cei ce suntem întunecați și fără cunoștință, a mărturisi pe Dumnezeu și a sta neclintit în credință. Tu, care ai suferit dezbrăcarea trupului asemenea lui Hristos, îmbracă-ne în haina pocăinței celei adevărate.

Focul cel iute și arzător în care ai fost pusă să stingă văpaia patimilor noastre celor necurate de care suntem cuprinși. Roata cea îngrozitoare pe care ai fost legată și zdrobită la oase să vindece sufletele noastre cele ruinate de păcate.

Sânii tăi care au fost tăiați fără milă de păgâni, cu briciul otrăvit, să întinerească sufletele noastre îmbătrânite și gârbovite de mulțimea fărădelegilor. Capul tău cel preacinstit care cu sabia a fost tăiat să înalțe capetele noastre către Dumnezeu, căci spre patimi rele sunt aplecate. Mijlocește pentru a ajunge și noi în Împărăția luminii celei neapropiate a Sfintei Treimi acum și în veci. Amin