Calendar ortodox pentru ziua de 3 iulie 2024: Ce sărbătoare este prăznuită în acaestă zi de miercuri?

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 02 iul 2024, 16:00

Sfântul Mucenic Iachint

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 3 iulie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Iachint.

Sărbătoarea din data de 3 iulie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mucenic Iachint, ce a refuzat să mănânce timp de 40 de zile jertfele aduse idolilor.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 3 iulie!

Calendar ortodox 3 iulie 2024

Sărbătoare 3 iulie.

Sfântul Mucenic Iachint este sărbătorit în fiecare an pe data de 3 iulie în calendarul ortodox.

Sfântul Mucenic Iachint s-a născut în Cezareea Capadociei, iar acesta a trăit în perioada în care se afla la conducere împăratul Traian. Atunci când a împlinit vârsta de 20 de ani, acesta a devenit cubicular, mai exact slujea la paza camerelor împărătești. Acesta era în secret creștin, crezând în predicile acestuia și în învățăturile sale, însă a fost nevoit să ascundă această parte a sa deoarece împăratul Traian era păgân și prigonitor al creștinilor. 

În timpul unei sărbători păgâne, Sfântul Mucenic Iachint a fost pârât că se încrede în Iisus Hristos, ceea ce l-a enervat foarte mult pe împărat. În acel moment, împăratul Traian a poruncit ca Sfântul Iachint să fie adus înaintea lui. Sfântul Mucenic Iachint a fost obligat să mănânce din cărnurile jertfite idolilor, însă acesta a refuzat să facă acest lucru.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Ce se spune în tradiția populară despre anii bisecți: Nu este bine să te căsătorești, nici să îți schimbi locul de muncă

Pentru că a refuzat să mănânce din jertfele aduce idolilor, Sfântul Mucenic Iachint a fost bătut pe tot trupul, după care a fost trimis în temniță. În perioada în care acesta a fost ținut în temniță, împăratul a poruncit ca acestuia să nu i se ofere altă mâncare în afară de jertfele aduse idolilor, iar după 40 de zile petrecute fără mâncare, Sfântul Mucenic Iachint

a decedat la data de 3 iulie 108, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 3 iulie

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Iachint, sărbătorit pe 3 iulie în calendarul creștin

Apa trecând-o ca pe uscat și din răutatea Egiptului scăpând, israeliteanul striga: Mântuitorului și Dumnezeului nostru să-I cântăm.
Pe tine, mucenice, cel ce prin strălucire te-ai făcut piatră de mult preț dumnezeieștii Biserici, te chem să fii acum ajutător mie, cel ce te laud pe tine.


Părăsind mărirea cea pământească, ai moștenit slava cea cerească, fiind pururea împreună cu Stăpânul tuturor, purtătorule de cunună, mucenice mărite.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Pentru Hristos bărbătește stând împotriva înșelăciunii, ai arătat tinerețea vârstei și vitejia cugetului, mucenice purtătorule de chinuri.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ziditorul tuturor celor ce sunt, sălășluindu-Se în pântecele tău, S-a întrupat pentru mântuirea oamenilor, Maica lui Dumnezeu, aflându-Se pe Sine ceea ce suntem noi.