Calendar ortodox pentru ziua de 30 iulie 2024: Este prăznuit ocrotitorul iubirii și al familiei creștine. Românii ce îi poartă numele își celebrează onomastica

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 29 iul 2024, 16:00

Sfântul Mucenic Valentin

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 30 iulie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Valentin, episcopul Umbriei.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 30 iulie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Mucenic Valentin, episcopul Umbriei, cunoscut pentru protejarea iubirii dintre soții creștini.  

Rugăciunea făcătoare de minuni pe care este bine să o rostești pe 30 iulie!

Calendar ortodox 30 iulie 2024

Sărbătoare 30 iulie. Sfântul Mucenic Valentin este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 iulie în calendarul ortodox.

Sfântul Mucenic Valentin s-a născut în anul 175, la Interamna, iar acesta a trăit într-o perioadă în care creștinii erau trași la răspundere pentru credința lor. Cu toate acestea, iubirea sa față de Dumnezeu nu s-a diminuat, ci a devenit mai puternică, ajungând chiar hirotonit preot de către Sfântul Felician de Foligno. După ce a ajuns la rangul de preot, cunoștințele sale despre învățăturile Domnului au fost atât de apreciate încât în anul 197 a fost hirotonit episcop de Interamna de către Episcopul Victor I.

Pe parcursul vieții sale, Sfântul Mucenic Valentin a fost incredibil de iubit și apreciat de către credincioșii din cetate, ajungând să convertească la creștinism importanți dregători romani. Sfântul Mucenic Valentin este ocrotitor al iubirii și al familiei creștine deoarece acesta a binecuvântat prin Taina Sfintei Căsătorii iubirea dintre o tânără creștină cu un soldat păgân ce s-a convertit recent la creștinism. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Atunci când avea aproape 100 de ani, Sfântul Mucenic Valentin a fost arestat, torturat și decapitat la Roma, la ordinul prefectului Placid Furius. În anul 273 au fost omorâți și ucenicii acestuia, Procul, Efiv și Apolonie, iar trupurile celor patru au fost îngropate în cetatea Interamna.

Sărbătoare 30 iulie

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Valentin, sărbătorit pe 30 iulie în calendarul creștin

Sfinte Sfințite Mucenice Valentin, cu smerenie te rugăm, mijlocește pentru noi, cei ce avem trebuință de ajutorul tău. Ascultă rugăciunile noastre, împlinește fiecăruia cererile de folos, fii celor îndoielnici povățuitor în credință, celor bolnavi tămăduitor, celor din primejdii izbăvitor, celor nedreptățiți ajutător, celor vârstnici sprijinitor, tinerilor îndrumător duhovnicesc, școlarilor luminător al minții și tuturor celor ce cu evlavie se roagă ție întotdeauna ascultător.

Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, ca să nu fim îndepărtați de la iubirea Sa cea sfântă, să nu ne lase să ne pierdem în întunericul păcatelor, ci să ne lumineze cu harul Său, ca să ne învrednicim a fi moștenitori ai vieții veșnice.
Sfinte Sfințite Mucenice Valentin, cel ce cu râvnă ai căutat izbăvirea din păcat a tinerilor, propovăduind viața curată, neîntinată, prin unirea cu Mântuitorul Iisus Hristos, prin harul Său cel de viață dătător, pe tine dar te rugăm, întărește-i pe aceștia în lupta cu patimile sufletești și trupești.

Sfinte Arhiereu, care ești nădejdea credincioșilor și mijlocitorul nostru, cel ce ai fost păstor vrednic pentru turma ta și cu râvnă ai învățat pe înțelepții vremii cuvântul lui Dumnezeu, tămăduitorule de trupuri și de suflete, apără-ne pe noi, cei ce pe tine te cinstim și neîncetat cu lacrimi de pocăință cerem să îndepărtezi de la sufletele noastre și de la casele noastre toată ispita și tulburarea.

Pe tine cu evlavie te rugăm, Sfinte Sfințite Mucenice Valentin, slăvite ierarhe și omule al lui Dumnezeu, ca pe toți cei ce ne sunt aproape să-i ajuți și să-i călăuzești spre mântuire; asemenea și pe cei care nu ne iubesc pe noi să-i întorci către pocăință și să-i luminezi, că tu pururea cuprinzi pe toți în inima ta cea îndurătoare și îndelung răbdătoare, pentru ca, prin mijlocirile tale, împreună cu tine să ne bucurăm de Împărăția cea slăvită a lui Dumnezeu, cea pregătită nouă întru Iisus Hristos, Domnul nostru, Căruia I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, împreună și Celui fără de început al Său Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Său Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

 


O nouă ediție plină de suspans a emisiunii ”Casa iubirii”. Sâmbătă, fetele și băieții au intrat cu o stare bună, însă Alexandra a ținut să-i reproșeze ceva lui Gagea.