Calendar ortodox pentru ziua de 30 martie 2024: Rugăciunea ce aduce alinare în viața creștinilor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 29 mar 2024, 16:00

Sfântul Cuvios Ioan Scărarul este pomenit la data de 30 martie 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 30 martie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Ioan Scărarul.

Sărbătoarea din data de 30 martie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Ioan Scărarul, cel ce a scris „Scara dumnezeiescului urcuș”, din care credincioșii au desprins numeroase învățături.

Rugăciunea tămăduitoare pe care este bine să o rostești pe 30 martie!

Doamne, mintea mea lipsită de putere nu poate ajunge la Tine.

Ca și regele Avgar Te chem: "Vino și tămăduiește-mi rănile gândurilor mele celor rele și Te voi lăuda ziua și noaptea Te voi vesti oamenilor, ca toate neamurile să știe că Tu, Doamne, săvârșești minuni ca și altădată, ierți păcatele, sfințești și dai viața!"
Rugați-vă pentru mine, toți Sfinții, ca sufletul meu să învețe smerenia lui Hristos!

Calendar ortodox 30 martie 2024

Sărbătoare 30 martie. Sfântul Cuvios Ioan Scărarul este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 martie în calendarul ortodox.

Sfântul Cuvios Ioan Scărarul s-a născut în jurul secolului al VI-lea, și a fost fiul lui Xenofont și al Mariei. Acesta și-a dat seama de credința față de Dumnezeu încă de la o vârstă fragedă, iar la 16 ani a intrat în obștea monahală ca viețuitor al Mănăstirii Sfânta Ecaterina.

Din nenumărate scrieri despre Sfântul Cuvios Ioan Scărarul, acesta a făcut parte dintr-o familie înstărită, deoarece la 16 ani acesta a avut parte de o educație aleasă, lucru rar întâlnit în acele timpuri. 

Sfântul Cuvios Ioan Scărarul l-a avut alături timp de 19 ani ca povățuitor, pe bătrânul Macarie, iar după ce acesta s-a stins din viață, sfântul a decis să se ducă în pustietate, într-o chilie săpată în munte, aflată la cinci mile distanță de mănăstire.

Sfântul Cuvios Ioan Scărarul a petrecut în acest loc 40 de ani, închinându-și întreaga viață lui Dumnezeu. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Mesaje cu și despre postul Paștelui. Urări, felicitări și imagini frumoase

Sfântul Cuvios Ioan Scărarul a trăit în acești 40 de ani în rugăciune și în post și existau puține momente în care acesta avea contact cu alți oameni, mai exact pentru primirea Sfintei Împărtășanii și cu ocazia vizitelor unor monahi care căutau sfat în cuvintele acestuia.

Vestea despre credința acestui a ajuns și la Roma, iar Papa a decis să îi trimită o mare sumă de bani, pentru a-i folosi la întreținerea spitalului mănăstirii sau pentru a ajuta pelerinii veniți de departe, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 30 martie

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Ioan Scărarul, sărbătorit pe 30 martie în calendarul creștin

Omorând patimile cu nevoința ta, Părinte, te-ai suit la desăvârșirea nepătimirii, Cuvioase, cu mintea cea nematerialnică zburând către cele nematerialnice, cu flacăra rugăciunii mistuindu-ți cugetul cel materialnic, preacuvioase, foc te-ai arătat cu totul, Preaînțelepte Ioan, cugetătorule de Dumnezeu. Pentru aceasta, ridicându-te cu evlavie la privirile Cele Dumnezeiești, te-ai schimbat în bună schimbare.


Făcând din virtuți trepte de înălțare către cer, cu adevărat te-ai întors cu evlavie către adâncul cel nesfârșit al Privirii Celei Dumnezeiești și nimicind toate cursele demonilor, acoperi pe oameni nevătămați de ele. O, Preacuvioase Părinte Ioan, cel ce ești scară a virtuților, roagă-te să fim mântuiți noi toți!
Cu rugăciunea cea plină de priveghere ai supus bărbătește pe vrăjmașul cel iubitor de somn și te-ai arătat păstor treaz al turmei lui Hristos și luminător al învățătorilor, de Dumnezeu insuflate.