Calendar ortodox pentru ziua de 30 septembrie 2024: Rugăciunea făcătoare de minuni pe care o rostim în această zi de sărbătoare

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 29 sep 2024, 16:00

Sfântul Ierarh Grigorie, Luminătorul Armeniei

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 30 septembrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Grigorie, Luminătorul Armeniei.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 30 septembrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Ierarh Grigorie, Luminătorul Armeniei.

Rugăciunea ajutătoare pe care este bine să o rostești pe 30 septembrie!

Calendar ortodox 30 septembrie 2024

Sărbătoare 30 septembrie. Sfântul Ierarh Grigorie, Luminătorul Armeniei, este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 septembrie în calendarul ortodox.

Sfântul Ierarh Grigorie, Luminătorul Armeniei, s-a născut în Armenia, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. Se crede că acesta a fost un descendent al unei familii nobile, însă atunci când familia sa a avut un conflict cu casa regală a Armeniei, acesta a fost trimis în Cezareea Capadociei.  

Această schimbare i-a făcut bine Sfântului Ierarh Grigorie, deoarece acolo s-a convertit la creștinism, având un plan mult mai mare pentru viața sa.

Sfântul Ierarh Grigorie își dorea să propovăduiască Evanghelia în țara sa natală, motiv pentru care s-a întors în Armenia, în timpul regelui Tiridat al III-lea, ce era un păgân convins. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la decesul lui. „Era pur și simplu el, după care s-a transformat în abur”

Deși Sfântul Ierarh Grigorie știa că regele Tiridat al III-lea este păgân și încurajează această credință, acesta nu s-a oprit din a împărtăși credința sa cu persoanele dispuse să îl asculte. Din acest motiv pentru Sfântul Ierarh Grigorie, Luminătorul Armeniei, au urmat 14 ani de chin, în care a locuit într-o groapă adâncă în care erau animale sălbatice.

În timpul torturii sale, regele Tiridat s-a îmbolnăvit foarte tare, iar un locuitor i-a spus că singura sa vindecare este eliberarea Sfântului Ierarh Grigorie.

Acesta l-a eliberat și sfântul l-a vindecat pe rege, moment în care Tiridat al III-lea a cerut botezul Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul. În următoarea perioadă a fost hirotonit episcop în Cezareea Capadociei, însă când a simțit că îi vine sfârșitul, Sfântul Ierarh Grigorie a decis să își petreacă restul vieții în pustietate, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 30 septembrie

Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Grigorie, Luminătorul Armeniei, sărbătorit pe 30 septembrie în calendarul creștin

Pe voievozii cei tari, pe cele trei părți ale sufletului, Cel Ce Te-ai născut din Fecioară întru adâncul nepătimirii, Te rog, îneacă-i. Pentru ca Ție, ca într-o alăută în omorârea trupului, să-Ți cânt cântare de biruință.
Ca un păstor priveghetor, ca un mucenic sfințit, stând înaintea Preacinstitei Treimi purtător de cunună, prin sfințitele tale rugăciuni, adormi chipurile cele întunecoase ale patimilor mele, cel ce te laud pe tine, Fericite Grigorie.


Luminătorul cel neapus, ierarhul cel mare, păstorul cel mult chinuit, care a petrecut întru nevoințe, lauda Armeniei, astăzi la ospăț ne-a chemat pe noi credincioșii, adunându-ne să-l fericim pe dânsul.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Umplându-te de apele cele vii ale Duhului, ai ieșit ca un râu din Edenul cel înțelegător, adăpând fața Bisericii și uscând noianul nebuniei idolilor, Fericite Grigorie.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Prin Crucea Celui Ce S-a Întrupat din tine, Preacurată, întărindu-se femeile, tare s-au luptat și s-au adus Lui după tine, Fecioară, strălucind cu strălucirile Fecioriei și cu sângele muceniciei.

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.