Calendar ortodox pentru ziua de 4 aprilie 2025: Este cinstit Sfântul care s-a rugat la Dumnezeu până și-a dat ultima suflare! Rugăciunea rostită pentru alungarea durerilor

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 apr 2025, 16:00
Sfântul Cuvios Iosif Imnograful
Sursa: Shutterstock

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 4 aprilie 2025, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Iosif Imnograful.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 4 aprilie 2025! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Cuvios Iosif Imnograful.

Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 4 aprilie!

Calendar ortodox 4 aprilie 2025

Sărbătoare 4 aprilie. Sfântul Cuvios Iosif Imnograful este sărbătorit în fiecare an pe data de 4 aprilie în calendarul ortodox.

Sfântul Cuvios Iosif Imnograful s-a născut în Sicilia, în anul 816. Familia din care a făcut parte era formată din părinții săi, Plutin și Agatha, doi oameni credincioși, care aveau multă iubire față de Dumnezeu. Din nefericire, Sfântul Cuvios Iosif Imnograful și părinții săi au fost nevoiți să plece din locul de origine, din cauza atacurilor arabilor. 

La scurt timp după ce au părăsit Sicilia, arabii au reușit să pună stăpânire pe această insulă.

Sfântul Cuvios Iosif Imnograful și familia sa s-au mutat în Pelopones. Atunci când Sfântul Cuvios Iosif Imnograful avea 15 ani, acesta a decis să-și părăsească părinții și să plece la Tesalonic, la vestita mănăstire Latomou.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Valoarea pensiei pentru persoanele care au muncit 15 ani! Află acum toate detaliile

Citește și: Rețetă de post: Musaca mănăstirească pregătită de maica Cristofora, la mănăstirea Văleni

La această mănăstire a fost ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul, iar după nouă ani petrecuți la Tesalonic, Sfântul Cuvios Iosif Imnograful și Sfântul Grigorie Decapolitul s-au stabilit la mănăstirea Sfântului Sfințit Mucenic Antipa. Sfântul Cuvios Iosif Imnograful a fost trimis anul următor la Roma pentru negocieri pe tema prigoanei iconoclaștilor. 

În timpul călătoriei sale, corabia pe care se afla a căzut în mâinile piraților, supraviețuind cu ajutorul creștinilor milostivi și a minunii Sfântului Nicolae.

În timpul călătoriei sale, Sfântul Grigorie Decapolitul a trecut la cele veșnice. Sfântul Cuvios Iosif Imnograful s-a reîntors la Constantinopol în anul 843, unde a trăit doi ani în Mănăstirea Sfântului Antipa, după care a început să caute un alt lăcaș de cult în care să se roage și să trăiască.

Sfântul Cuvios Iosif Imnograful era cunoscut drept un apărător al Sfintelor Icoane, astfel a ajuns să fie exilat în Chersonez, de unde s-a întors abia după moartea împăratului Teofil. Acesta avea darul înainte-vederii, astfel a știut când avea să se stingă din viață, rugându-se la Dumnezeu până la ultima suflare, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 4 aprilie

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Iosif Imnograful, sărbătorit pe 4 aprilie în calendarul creștin

Veniți popoarelor să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărțit marea și a trecut prin ea pe poporul pe care l-a scos din robia egiptenilor, că S-a preaslăvit.
Pe Sfântul Iosif scriitorul de cântări cu cântări să-l cinstim, cei ce cântăm cântările lui cele izvorâtoare de miere, ca pe unul ce de la cântări, la cântările cele veșnice s-a mutat.
Precum propovăduirea prorocilor și a Apostolilor a luminat tot pământul, asemenea și cântarea gurii tale a ridicat lumea spre Slava Dumnezeului tuturor.


Din pruncie dându-te lui Hristos, întru înfrânare ai petrecut Preacuvioase Părinte Iosif, de unde te-ai și îmbogățit cu darurile cele Dumnezeiești, cu nădejdea și cu dragostea și cu credință curată.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
Cuvântul cel prorocesc odinioară te-a propovăduit pe tine Ușă Dumnezeiască și Munte Sfânt, Născătoare de Dumnezeu Fecioară, Podoaba Dumnezeieștilor pătimitori.