Calendar ortodox pentru ziua de 4 august 2024: Sunt prăznuiți sfinții închiși într-o peșteră timp de 200 de ani

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 aug 2024, 16:00

Sfinții 7 tineri din Efes

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 4 august 2024, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc Sfinții 7 tineri din Efes.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 4 august 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îi pomenesc pe Sfinții 7 tineri din Efes, ce au fost închiși într-o peșteră timp de 200 de ani.

Rugăciunea protectoare pe care este bine să o rostești pe 4 august!

Calendar ortodox 4 august 2024

Sărbătoare 4 august. Sfinții 7 tineri din Efes sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 4 august în calendarul ortodox.

Sfinții 7 tineri din Efes au trăit în timpul împărăției lui Deciu, iar aceștia au făcut parte din armata acestuia, numele lor fiind: Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan și Constantin. În perioada în care aceștia erau soldați, împăratul decide să persecute toți creștinii, iar după ce s-a aflat că aceștia cred în Dumnezeu, împăratul a încercat să îi facă să se lepede de credința lor, însă au refuzat să facă acest lucru.

Împăratul le oferă celor 7 sfinți câteva zile pentru a se gândi la decizia pe care o vor lua, însă aceștia au rămas alături de credința lor. Sfinții 7 tineri din Efes au decis să se retragă într-o peșteră din apropiere, iar la sfârșitul zilelor impuse de împărat, împăratul poruncește ca gura peșterii să fie acoperită cu pietre, astfel încât sfinții să moară.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Printre oamenii ce trebuiau să acopere gura peșterii se aflau și doi creștini, Teodor și Rufin, iar aceștia au decis au hotărât să scrie pe două tăblițe de plumb istoria vieții celor Sfinții 7 tineri din Efes. Sfinții 7 tineri din Efes au dormit timp de 200 de ani, iar atunci când s-au trezit, aceștia arătau ca și cum ar fi dormit o noapte. 

La conducere apare împăratul creștin Teodosie al II-lea, iar în aceeași perioadă, oamenii credeau că oamenii nu pot învia. Împăratul creștin Teodosie al II-lea se ruga la o minune, iar peștera în care se aflau sfinții a fost eliberată, găsindu-i astfel pe sfinții adormiți de 200 de ani, ceea ce le-a arătat oamenilor că învierea există, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 4 august

Canon de rugăciune către Sfinții 7 tineri din Efes, sărbătoriți pe 4 august în calendarul creștin

Veniți, popoarelor, să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Cel Ce a despărțit marea și a trecut pe poporul pe care l-a eliberat din robia egiptenilor, că S-a preaslăvit.
Pe cinstiții și străluciții tineri, cei șapte cu numărul, veniți să-i cinstim cu credință, căci luminează Biserica lui Hristos, mai bine decât sfeșnicul cu șapte lumini al Legii Vechi.


Cei șapte tineri, care viețuiseră pentru Hristos mai înainte în omorârea trupului, primind minunată moarte ca un somn, iarăși s-au sculat, întărind dogma despre învierea morților.


Ierihonul a căzut prin strigarea celor șapte trâmbițe; iar prin credința cea cu șapte glasuri a purtătorilor de chinuri înălțarea înșelăciunii s-a coborât până la iad și s-a risipit.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Cu adevărat îndoită cunună ați primit, Sfinților șapte tineri, înșelăciunea și lepădarea credinței despre învierea tuturor risipind-o mai înainte de moarte, ați încredințat-o prin scularea voastră.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Naștere cu cuviință nouă o înnoiește, Ceea ce nu știi de mire. Că din tine S-a Întrupat fără schimbare și fără amestecare Cuvântul Cel împreună veșnic fără de început cu Tatăl și cu Dumnezeiescul Duh.

 


În cadrul ediției de luni, 9 septembrie, a emisiunii „Follow us!”, printre invitați s-a numărat Adrian Cuculis, care a vorbit despre evoluția cazului „2 Mai”, în care Vlad Pascu a ucis doi tineri și a rănit alți trei.