Calendar ortodox pentru ziua de 4 iulie 2024: Este prăznuit sfântul care nu a vorbit 7 ani

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 03 iul 2024, 16:00

Sfântul Ierarh Andrei Criteanul

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 4 iulie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Andrei Criteanul.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 4 iulie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Ierarh Andrei Criteanul, cunoscut pentru Canonului cel Mare care se citește în Postul Paștelui. 

Rugăciunea vindecătoare pe care este bine să o rostești pe 4 iulie!

Calendar ortodox 4 iulie 2024

Sărbătoare 4 iulie. Sfântul Ierarh Andrei Criteanul este sărbătorit în fiecare an pe data de 4 iulie în calendarul ortodox.

Sfântul Andrei Criteanul sau Cretanul s-a născut în Damasc în anul 660, iar până la vârsta de 7 ani acesta nu a vorbit deloc. Acesta a primit darul de a vorbi într-o zi de duminică, atunci când a primit Sfânta Împărtășanie. Atunci când avea 15 ani, Sfântul Andrei Criteanul a intrat în monahism în mânăstire Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai. 

Deși era tânăr, abilitatea sa de a înțelege sfintele scrieri, dar și credința de care dădea dovadă l-a făcut ușor de observat de către marii credincioși, motiv pentru care a ost chemat să slujească în

administrația patriarhală de la Ierusalim, la Biserica Sfântului Mormânt. Astfel, Sfântul Andrei Criteanul a devenit secretar al patriarhului, motiv pentru care a fost trimis la Constantinopol la cel de-al șaselea Sinod Ecumenic. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

La scurt timp după prezența sa la Constantinopol, Sfântul Andrei Criteanul a fost numit arhidiacon al Catedralei Sfânta Sofia, urmând ca la scurt timp să devină episcop al Gortinei din Creta. Acesta a ajuns cunoscut și pentru că a pus bazele unui nou format de imnografie liturgică, anume canonul, cel mai cunoscut fiind Canonului cel Mare care se citește în Postul Paștelui.  

În anul 740, Sfântul Andrei Criteanul a plecat la Constantinopol, iar când s-a întors în insula Mitilene, la locul numit Eresos, acesta s-a stins din viață la data de 4 iulie 740, având vârsta de 80 de ani, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 4 iulie

Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Andrei Criteanul, sărbătorit pe 4 iulie în calendarul creștin

Pe cal și pe călăreț i-a înecat în Marea Roșie Hristos, Cel Ce a sfărâmat războaiele cu braț înalt și a mântuit pe Israel, care cânta cântare de biruință.
Scuturând somnul de la genele tale, te-ai gătit pe tine însuți locaș luminat prin virtute, descoperitorule de cele dumnezeiești. Pentru aceasta, te-ai și arătat dumnezeiesc locaș Stăpânului.
Fiind învățat de dumnezeiescul dar al Preasfântului Duh, împlinindu-ți canonul tău, ai luminat Biserica lui Hristos, lăudând-o cu vers bine întocmit, dumnezeiescule Andrei.


Stih: Sfinte Părinte Andrei, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Înțelepțește plecându-te legii celei scrise de Dumnezeu, patimile trupului le-ai omorât sihăstrește, prin dragostea ta cea tare, ai cântat cântări dumnezeiești, Preînțelepte Andrei.
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-n pe noi.
Fiul tău și Dumnezeu este cu adevărat Dorire și Dulceață și Plinirea bunătăților, Preacurată. Pe Acela roagă-L să mântuiască pe cei ce cu credință aleargă acum către tine.