Sărbătoarea din data de 6 iunie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Mănăstirii Dalmaților, ce a primit din partea Domnului darul de a face minuni.
Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 6 iunie!
Calendar ortodox 6 iunie 2024
Sărbătoare 6 iunie.
Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou s-a născut în Cappadocia în anul 775, iar la vârsta de 20 de ani acesta a intrat în Mănăstirea Xirochipiu, din Constantinopol, după care a decis să meargă la obștea Mânăstirii Sfântului Dalmat. Pe o perioadă de 10 ani, acesta a avut grijă de grădina ce se afla în curtea bisericii.
Acesta se ruga cu fiecare ocazie pe care o avea și avea un stil de viață apreciat de alți credincioși, fiind astfel hirotonit preot. În anul în care starețul mânăstirii a decedat, Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou a decis să plece la o mânăstire din Muntele Olimp al Bitiniei, pentru a nu primi acesta rolul de stareț. S-a aflat de această plecare a sfântului, iar Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou a fost adus înapoi în Constantinopol.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
După întoarcerea sa în Constantinopol, Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou a fost numit egumen și arhimandrit. În aceeași perioadă a ajuns la conducerea cetății împăratul Leon al V-lea Armeanul, ce nu își dorea ca religia creștină să fie susținută în cetatea sa. Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou a refuzat să susțină dorințele împăratului, motiv pentru care a fost întemnițat în mai multe rânduri, biciuit și izolat. După nenumărate lupte pentru credința sa în Dumnezeu, Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou a revenit în mănăstirea sa abia după anul 843, până la data la care a trecut la cele sfinte, potrivit pravila.ro.
Sărbătoare 6 iunie
Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Mănăstirii Dalmaților, sărbătorit pe 6 iunie în calendarul creștin
Apa trecând-o ca pe uscat și din răutatea Egiptului scăpând israeliteanul, striga: Mântuitorului și Dumnezeului nostru să-I cântăm.
Ca unul ce din posomorârea celor materialnice ai alergat la lumina cea fără materie și înțelegătoare, prin rugăciunile tale cele către Domnul, luminează-mă pe mine, Preacuvioase Ilarioane.
Din pruncie sugând bunătatea, prin ostenelile înfrânării și prin sudori sihăstrești, ai ajuns la treaptă bărbătească și la măsură de vârstă duhovnicească a lui Hristos.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Trecând noianul patimilor și scăpând de întreitele valuri ale demonilor, ai sosit neudat la limanul nepătimirii, părinte cuvioase.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ca Una ce Singură ești mai Aleasă decât toată zidirea, în vremile cel de pe urmă, fără de tată ai născut Dumnezeu și Om, pe Cuvântul, pe Cel Ce din Tatăl este fără de mamă, Maica lui Dumnezeu.