Calendar ortodox pentru ziua de 6 octombrie 2024: Necazurile dispar din calea creștinilor ce rostesc această rugăciune

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 05 oct 2024, 15:46

Sfântul Apostol Toma

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 6 octombrie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Toma.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 6 octombrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Apostol Toma.

Rugăciunea ce îi scapă pe creștini de necazuri pe care este bine să o rostești pe 6 octombrie!

Calendar ortodox 6 octombrie 2024

Sărbătoare 6 octombrie. Sfântul Apostol Toma este sărbătorit în fiecare an pe data de 6 octombrie în calendarul ortodox.

Sfântul Apostol Toma s-a născut în cetatea Paneada, din Galileea, iar în prima parte a vieții sale acesta a fost pescar. Acesta a decis să lase totul deoparte pentru a urma credința Domnului. În scrierile sfinte există trei apariții importante ale Sfântului Apostol Toma. Prima apariție a Sfântului Toma în Evanghelie este imediat după moartea lui Lazăr, atunci când Apostolii Îl roagă pe Mântuitorul să nu se întoarcă la Iudeea, acolo unde a fost amenințat cu pieirea, moment în care Sfântul Apostol Toma a rostit: „Să mergem să murim și noi cu el." 

A doua apariție importantă a Sfântului Apostol Toma în Evanghelie are loc în momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos rostește ultima cuvântare către ucenici, înainte de a fi supus patimilor. Ultima apariție importantă a Sfântului Apostol Toma îi aduce și numele de „Necredincios”, deoarece Sfântul Apostol Toma nu era de față atunci când Mântuitorul Iisus Hristos a Înviat. Apostolii au încercat să îl convingă pe Sfântul Apostol Toma că Învierea a avut loc, însă acesta s-a opus gândului, considerând că Mântuitorul a înviat cu duhul, nu cu trupul.

Sfântul Apostol Toma
[Sursa: doxologia.ro]

Citește și: Rugăciunea pe care trebuie să o rostească credincioșii în timpul ploilor puternice!

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire

Sfântul Apostol Toma este singurul ce nu a fost de față la Adormirea Maicii Domnului, acesta ajungând cu trei zile după acest moment. Sfântul Apostol Toma i-a rugat pe Apostoli să îi deschidă sicriul Maicii Domnului, astfel încât să își ia rămas bun, dar mormântul ei era gol, fiind luată la Cer de către Fiul Cel Veșnic. 

În anul 37, Sfântul Apostol Toma a fost trimis de către regele Avgar al V-lea al Edese să propovăduiască Evanghelia în cetatea Ninivei, din Persia, urmând ca în anul 52 să ajungă în Muziris, pe coasta de Malabar. Anul 70 a fost cel în care Sfântul Apostol Toma a trecut la cele veșnice după ce i-a creștinat pe soția și fiul împăratului Muzdie. Atunci când împăratul află această trădare poruncește ca Sfântul Apostol Toma să fie întemnițat și chinuit, fiind ucis după ce cinci soldați l-au împuns cu lancea, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 6 octombrie

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol Toma, sărbătorit pe 6 octombrie în calendarul creștin

O, Sfinte Apostol a lui Hristos Toma! Te rugam, ocrotește-ne și păzește-ne pre noi cu rugăciunile tale de ispitele diavolești, de căderile în păcat și cere nouă, robilor lui Dumnezeu (numele) ajutor de sus în vremea necredinței, ca să nu ne împiedicăm de piatra ispitirii, ci să mergem neabătut pe calea poruncilor lui Hristos până vom ajunge în fericitele locașuri ale raiului.

Sfântul Apostol Toma
[Sursa: doxologia.ro]

O, Apostol al Mântuitorului! Nu ne rușina pre noi, ci fii nouă ajutor și apărător în toată viata noastră și ajută ca această viață vremelnică să o săvârșim cu frică de Dumnezeu și cu evlavie și să ne învrednicim de răspuns bine-primit la Strașnica judecată a lui Hristos, ca să preaslăvim preafrumosul nume al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.