Calendar Ortodox pentru ziua de 8 noiembrie 2023: Sărbătoare cu cruce roșie! Peste 1,3 milioane de români își celebrează onomastica

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 07 nov 2023, 16:00

Ce sărbătoare cu cruce roșie este în această zi?

Sursa: cancan.ro

Calendar ortodox 8 noiembrie 2023. Sărbătoare pe 8 noiembrie, atunci când creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mihail și Gavril.

Calendar ortodox  8 noiembrie 2023, data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Mihail și Gavril, în această zi fiind pomeniți și cei ce au făcut parte din Soborul celor doi sfinți, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil și Varahiil. 

Iată ce rugăciune trebuie să rostim la data de 8 noiembrie 2023.

Calendar ortodox 8 noiembrie 2023

Sărbătoare 8 noiembrie. Sfinții Mihail și Gavril sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 8 noiembrie în calendarul ortodox.  

Numele Sfântului Mihail se traduce ca și „Cinei-i ca Dumnezeu”, iar numele acestuia nu este ales deloc întâmplător, ținând cont că acesta a fost voievodul oștilor cerești, dar și primul dintre Sfinții Arhangheli. Acesta este cunoscut pentru că a purtat sabia de foc, dar și pentru că a avut rolul de a păzi legea lui Dumnezeu, făcându-i pe neascultători să asculte cuvântul Domnului.

Sfântul Mihail este și cel ce a împiedicat îngerii din a cădea din ceruri, cel ce a apărat trupul lui Moise și sfântul ce a dat cele 10 pedepse pentru poporul Faraonului. Există și o legendă care spune că Mihail ar fi fost inițial un om simplu, ce a decis să se însoare cu o fată frumoasă pe nume Stăncuța. După ce și-au unit destinele, aceasta a devenit rea, iar pentru răbdarea pe care Mihail a avut-o cu ea, Dumnezeu l-ar fi făcut sfânt.

Citește și: În ce zile se poate mânca pește în Postul Crăciunului. Calendarul ortodox al lunii noiembrie și decembrie 2023

Sfântul Gavril se traduce în română ca și „Dumnezeu este puterea mea”, acesta fiind cunoscut pentru veștile bune pe care le-a adus de-a lungul vieții sale. 

Noul Testament atestă că Arhanghelul Gavril le-a vestit venirea pe lume a Sfintei Fecioare Maria către părinții aceștia, Ioachim şi Ana.

Tot Arhanghelul Gavril a fost cel ce a adus vestea nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, motiv pentru care în icoane se arată alături de semne divine, precum crini sau trompete, potrivit crestinortodox.ro.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce nu trebuie să facem de Sfinții Mihail și Gavril 

Sfinții Mihail și Gavril sunt cunoscuți în popor ca fiind patroni ai casei, iar aceștia îi ajută pe credincioșii ce ascultă cuvântul Domnului, arzând păcatele acestora. Pentru această zi există mai multe superstiții în care oamenii cred cu tărie, astfel încât să nu vină asupra lor necazuri și ghinion. 

Sunt interzise activitățile casnice, precum spălatul, măturatul sau cusutul, dar și muncile realizate în curte sau grădină, deoarece se crede că persoanele ce nu vor ține cont de acest lucru vor avea parte de chinuri

mari la momentul la care vor deceda. În această zi trebuie să evităm pe cât posibil bârfele, mânia şi răzbunarea, deoarece cei ce vor face astfel de lucruri vor atrage ghinionul în viața lor timp de 5 ani.

Sărbătoare 8 noiembrie 

Canon de rugăciune către Sfinții Mihail și Gavril, sărbătorit pe 8 noiembrie în calendarul creștin

“Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintâi în­tre îngeri stai dinaintea Treimii celei negrăite, sprijinul și păzitorul neamu­lui omenesc, care ai zdrobit în Ceruri cu oștile tale capul prea-trufașului dia­vol și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, la tine alergăm cu cre­dință și ne rugăm ție cu dragoste: fii pavăza nestricată și coif tare Sfintei Bi­serici și neamului nostru dreptcredincios, păzindu-ne cu spada ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și ne­văzuți.

Nu ne lăsa pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudam astăzi sfântul tău nume. Iată că, deși mult gresiți suntem, nu voim să pierim întru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, ca să ne călăuzească spre lucruri bune.

Luminează mințile noastre cu lumina feței lui Dumnezeu, care strălucește tot­deauna pe fruntea ta ca un fulger la arătare, ca să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, bună și desăvârșită, în ceea ce ne privește, și să cunoaștem toate câte se cuvine nouă să le facem și câte să le trecem cu vederea și să le părăsim.

Citește și: Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Ce mare sfânt este sărbătorit în această zi

O, Sfinte Arhanghele Gavriil, desăvârşit lucrătorule, care cu numele şi cu fapta mărturiseşti puterea Celui-Preaînalt, către puţinătatea omenească apleacă-te cu îngăduinţă, şi veghează-ne în ceasul rugăciunii noastre, şi călăuzeşte-ne spre împlinirea a toată dreptatea, cu mulţimea harurilor anume încredinţate ţie, că noi în puternicul tău ajutor cutezăm a nădăjdui şi ascultătoarei tale slujiri următori năzuim a ne face.

Fii bucuria noastră şi învredniceşte-ne să fim bucuria ta, ca întru Domnul bucuriei duhovniceşte să ne veselim. Rugăciunile noastre du-le la Dumnezeu cu iuţimea aripilor tale şi de vestirea ta mântuitoare nu ne lipsi pe noi, Binevestitorule, ca pe unii ce nădăjduim cu râvna duhului să biruim neputinţele cele trupeşti şi îngerilor asemănători să ne facem, ca dimpreună cu oştirile cereşti şi cu cetele drepţilor, spre împărăţia luminii celei neînserate cătând, din tot sufletul şi cu tot cugetul nostru să aducem mulţămită, laudă şi închinăciune Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Treimea cea de-o-fiinţă şi nedespărţită, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!