Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 8 octombrie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă o pomenește pe Sfânta Cuvioasă Pelaghia.
Rugăciunea pentru izbăvire din patima desfrânării pe care este bine să o rostești pe 8 octombrie!
Calendar ortodox 8 octombrie 2024
Sărbătoare 8 octombrie. Sfânta Cuvioasă Pelaghia este sărbătorită în fiecare an pe data de 8 octombrie în calendarul ortodox.
Sfânta Cuvioasă Pelaghia s-a născut la Antiohia, iar aceasta s-a născut într-o familie de păgâni, fiind astfel străină de credința creștină. Aceasta a primit numele Margareta din partea părinților, iar la începutul vieții sale a fost artistă a teatrului din Antiohia. Tânăra primise o frumusețe incredibilă, însă modul în care se folosea de acest dar nu a fost unul prielnic pentru ea, deoarece a început să cadă în păcat.
Desfrânarea pe care aceasta o trăia a ajutat-o să strângă sume foarte mari de bani, însă totul avea să se schimbe într-o zi, atunci când a trecut pe lângă Biserica Sfântului Mucenic Iulian în care predica episcopul Nonnus. Sfânta Cuvioasă Pelaghia a stat să asculte predica, iar cuvintele au determinat-o pe aceasta să își schimbe viața cu totul. Aceasta s-a pus în genunchi în fața episcopul Nonnus, rugându-l să o boteze.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Rugăciuni scurte și ușoare pentru copii mici. Cum se pot ruga cei mici
La Sfântul Botez a fost și Fericita Romana Diaconița, ce i-a fost nașă și i-a oferit nenumărate sfaturi în acest nou drum al ei. La doar 8 zile de la botez, Sfânta Cuvioasă Pelaghia a mers la Ierusalim, unde a locuit într-o chilie pustie, primind numele Pelaghie, deghizându-se în călugăr. Aceasta a decis să se retragă într-o peștera pe Muntele Măslinilor, iar după trei ani, Iacov, diaconul Nonnus, a găsit-o încă vie.
A doua zi în care acesta merge să o viziteze pe Sfânta Cuvioasă Pelaghia, acesta o găsește moartă, după care o îngroapă în chilia în care s-a nevoit, potrivit pravila.ro.
Sărbătoare 8 octombrie
Canon de rugăciune către Sfânta Cuvioasă Pelaghia, sărbătorită pe 8 octombrie în calendarul creștin
Sfintelor Maria Magdalena, Maria Egipteanca, Pelaghia și Taisia, care din patima desfrânării și din rușinea lumii v-ați ridicat la părtășia cu Dumnezeu și la preaînalte și greu de cuprins măsuri duhovnicești, cu grăbire ajutați și pe cei
care rău s-au încurcat în patimi trupești grele și urâte. Mărturisim cu umilință noi, păcătoșii, că de prea multe ori am făcut din trupul nostru, care este templu al Duhului Sfânt, locaș al stricăciunii și prilej de pierzare pentru noi și pentru aproapele. De aceea, vouă, care v-ați ridicat din mocirla păcatului, vă cerem ajutorul pentru frații și surorile noastre cuprinși de patima curviei (N). O, Sfintelor Femei, cele ce ne-ați învățat că nu putem sta împotriva duhului desfrânării fără păzirea simțurilor, suntem pricină de pângărire și am tras și pe ceilalți în păcat, înmulțind răutatea. Robi ai plăcerilor, din paharul acestor urâciuni fără de oprire am băut, până la primejdia pieirii sufletești și trupești. Din această rea și grea robie, Sfintelor Maria Magdalena, Maria Egipteanca, Pelaghia și Taisia, ajutați-ne să ne ridicăm atât noi, cât și cei căzuți în acest mare păcat care se săvârșește în trup.Ca unele care ați fost răscumpărate de Hristos și vieții duhovnicești redate, dați-ne prilej și ajutor de a birui acest păcat și prea-rău obicei. Început al pocăinței ajutați-ne să punem noi și toți cei care au alunecat în desfrânare, frații și surorile noastre (N). Cu toții să punem început bun pentru o viață nouă și curată în Hristos. Prindem curaj, sfintelor cuvioase, văzând măsurile la care v-ați ridicat prin pocăință, nevoință și dragoste pentru Dumnezeu. Acestea să le râvnim și noi, insuflați-ne! Acestea să ne fie pâine, apă, câștig și temelie a noului început! Ca și noi, împreună cu voi, să moștenim Împărăția lui Dumnezeu. Amin.