Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 9 februarie 2025! Data la care Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Nichifor.
Rugăciunea pe care este bine să o rostești pe 9 februarie!
Calendar ortodox 9 februarie 2025
Sărbătoare 9 februarie. Sfântul Mucenic Nichifor este sărbătorit în fiecare an pe data de 9 februarie în calendarul ortodox.
Sfântul Mucenic Nichifor a trăit în cetatea Antiohia, atunci când se aflau la conducere împărații Decius și Valerian. Pe parcursul vieții sale a avut or prietenie foarte strânsă cu un preot creștin al acelei cetăți, Saprichie. Deși erau adesea considerați frați de ceilalți creștini și locuitori, diavolul a reușit să îi umple sufletul lui Saprichie cu invidie, astfel acesta s-a îndepărtat de Sfântul Mucenic Nichifor.
După o perioadă lungă în care nu și-au vorbit, Cuviosul Nichifor a încercat să se împace cu fostul său prieten, însă a fost de fiecare dată refuzat. Sfântul Mucenic Nichifor i-a rugat pe câțiva mijlocitori să meargă în locul său și să îi ceară scuze lui Saprichie, în numele său, însă nimic nu l-a convins pe acesta să accepte scuzele, așa cum dorea Domnul.
Citește și: Calendar ortodox februarie 2025: Cele mai importante sărbători din lună. Când sunt pomeniți Moșii de iarnă
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Sfântul Mucenic Nichifor nu s-a oprit, iar într-o zi i-a căzut în genunchi lui Saprichie, cerându-i iertare, dar refuzul a venit imediat. În acea perioadă au început să se impună mai multe decrete imperiale conform cărora creștinii erau forțați să se lepede de credința lor. Saprichie a ajuns astfel să fie arestat pentru credința sa, iar deși inițial nu a vrut să renunțe la credința sa, ulterior a cedat, promițând că va aduce jertfe zeilor păgâni ca semn al lepădării sale.
Auzind aceste vorbe, Sfântul Mucenic Nichifor a început să-și recunoască credința, motiv pentru care s-a ordonat ca acesta să fie tăiat cu sabia.
Sărbătoare 9 februarie
Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Nichifor, sărbătorit pe 9 februarie în calendarul creștin
Pe Faron cel ce se purta în car, l-a cufundat toiagul lui Moise, cel ce a făcut minuni oarecând, lovind în chipul Crucii și despărțind marea și pe Israel, cel ce fugea și mergea pedestru, l-a mântuit, pe cel ce cânta cântare lui Dumnezeu.
Sfinte Mucenice Nichifor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Marea vieții înălțându-se și învăluind cumplit luntrea sufletului meu cu supărări și cu patimi, Hristoase, Cel Ce ești Izvorul păcii, ca un Făcător de bine, întru liniște adâncă prefă-o, cu rugăciunile Mucenicului Tău Nichifor.
Sfinte Mucenice Nichifor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu cuget socotit, preaînțeleptule, ai supus cu evlavie sufletului înțelept patima mâniei; și ai alergat către aproapele Sapriciu, stăruind a te împăca cu el, sfinte, plecându-te, Legilor Mântuitorului.
Sfinte Mucenice Nichifor, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Fiind îmbrăcat cu Puterea Crucii și luptându-te cu vrăjmașul, mucenice, cu multă tărie l-ai surpat și purtător de biruință te-ai făcut, cel ce erai de mai înainte numit cu numele biruinței, Prealăudate Nichifor, mucenice al lui Hristos, pururea pomenite.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Întocmai la Putere, de aceeași Fire și deopotrivă de un Scaun și de aceeași Ființă, cinstim Strălucirea Cea cu Trei Lumini a unei Singure Dumnezeiri, mărturisind-o în Trei Fețe, propovăduind fără osebire pe Cuvântul, cu Tatăl și cu Duhul.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Nici mintea cerească nu poate să înțeleagă, cu adevărat, Taina cea de Nepriceput, Prealăudată; că Cel de un Scaun cu Tatăl, sălășluindu-Se în pântecele tău, a binevoit a Se naște din tine, cunoscut în două firi.