Calendar ortodox pentru ziua de 9 iunie 2024: Suferințele creștinilor sunt alinate cu ajutorul acestei rugăciuni

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 08 iun 2024, 16:19

Este pomenit sfântul ce este cunoscut drept „Apărător al Maicii Domnului", la data de 9 iunie 2024, în calendarul ortodox

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 9 iunie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei.

Află ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 9 iunie 2024! Data la care Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei, ce este cunoscut și sub denumirea de „Apărător al Maicii Domnului".

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 9 iunie!

Calendar ortodox 9 iunie 2024

Sărbătoare 9 iunie. Sfântul Ierarh Chiril este sărbătorit în fiecare an pe data de 9 iunie în calendarul ortodox.

Sfântul Ierarh Chiril s-a născut în jurul anului 370 într-o localitate mică din Egipt, iar de creșterea și dezvoltarea spirituală a acestuia s-a ocupat preotul Teofil, fratele mamei sale. În perioada anilor 390-392, când avea 12-14 ani, a făcut studii de gramatică, urmând ca până la 20 de ani să facă retorică și ulterior studii biblice și de teologie creștină. 

La data de 15 octombrie 412, preotul Teofil a trecut la cele sfinte, iar Sfântul Ierarh Chiril a fost proclamat și a devenit patriarh la 18 octombrie 412.

În primii săi ani de patriarhat au fost mai multe probleme între credințele din cetate, cu probleme între creștini, evrei și păgâni, ce adesea ajungeau să aibă interacții violente.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”

Citește și: Zile de post în 2024. Când nu se fac nunți

Din aceste motive, Sfântul Ierarh Chiril a fost întemnițat, însă va fi eliberat în anul 433, atunci când va avea loc și o schimbare importantă pentru credincioși, când se recunoște calitatea Fecioarei Maria de Născătoare de Dumnezeu și condamnarea lui Nestorie. În data de 9 iunie 444, Sfântul Ierarh Chiril  a trecut la cele veșnice, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 9 iunie

Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Chiril, sărbătorit pe 9 iunie în calendarul creștin

De la Dumnezeu primind harul cel dătător de lumină, Sfinte Părinte Chiril și luminător strălucit arătându-te, raze cuvântătoare strălucește nouă, prin pomenirea ta, ca după vrednicie să te lăudăm.
Umplutu-te-ai de marea Lumină a Duhului, Înțelepte Chiril, ca un păzitor al poruncilor lui Hristos; și curățindu-te de patimi, te-ai făcut locaș adevărat al Preasfintei Treimi, Celei mai presus de toate.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Ca un plin de râvnă și de îndrăzneală, Mărite Ierarhe Chiril, toate bârfelile cele potrivnice lui Dumnezeu ale ereziilor cele nelegiuite le-ai dat fără de greșeală pe față, apărând dreapta credință.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).


Cel dintâi dintre oameni care a călcat porunca Ziditorului amăgindu-se, a fost scos afară din desfătare; iar tu, născând pe Izbăvitorul, iarăși l-ai chemat, Maică Fecioară pe cel cumplit căzut.

Pământul cel roditor de adâncime, uscat l-a trecut oarecând soarele; căci ca un zid s-a închegat apa de amândouă părțile, trecând poporul marea pedestru și lui Dumnezeu cu plăcere cântând: să cântăm Domnului, căci cu Slavă S-a preaslăvit.
Uită-te cu milostivire de sus spre noi, cântăreții tăi, pururea mărite părinte; poporului celui de cruce purtător biruință dând și înălțând cu rugăciunile tale fruntea ortodocșilor și luminând pe cei ce măresc pomenirea ta. (din Canonul Sfântului Chiril ce se citește la Utrenie)
Sfinte Ierarhe Chiril, roagă-te lui Hristos Dumnezeu pentru noi. Amin!