Calendar Ortodox sâmbătă, 15 aprilie 2023: Sfânta și Marea Sâmbătă. Tradiții și obiceiuri

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 14 ian 2024, 01:25

Ce sărbătoare este pe 15 aprilie, în Sfânta și Marea Sâmbătă?

Sursa: pixabay.com

Pe data de 15 aprilie este sărbătorită de către creștinii ortodocși Sfânta și Marea Sâmbătă.

Calendar ortodox 15 aprilie 2023. Ce sărbătoare este pe 15 aprilie, în Sfânta și Marea Sâmbătă? Ce tradiții se păstrează în această zi? Ce rugăciune este bine să citești în Sâmbăta Mare?

Calendar ortodox 15 aprilie 2023

Pe data de 15 aprilie 2023, creștinii ortodocși sărbătoresc Sfânta și Marea Sâmbătă. De asemenea, în această zi, în ultima zi de post,  este sărbătorit și Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim și Sf Mucenic Crescent.

Fiind zi de post, în această zi este dezlegare la ulei și vin și este interzis să se facă nunți.

Citește și: Calendar Ortodox 14 aprilie 2023: Sărbătoare cu cruce neagră azi. Tradiții și obiceiuri în Sfânta și Marea Vineri din Săptămâna Patimilor

Sâmbăta Mare este ultima zi dinaintea marii sărbători a Paștilor, când femeile trebuie să pregătească marea majoritate a mâncărilor, să facă curat prin încăperi şi să facă ultimele retușuri la hainele noi pe care cei din

familie urmează să le îmbrace în zilele de sărbătoare.

Seara, în toate bisericile ortodoxe,  se oficiază slujba de Înviere. La slujba de Înviere credincioșii participă în număr foarte mare. Fiecare gospodină aduce cu ea un coș plin cu bucate ce urmează a fi sfințite, pe care la sfârșitul slujbei, le va împărți oamenilor săraci și celor nevoiași.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta și Marea Sâmbătă

La miezul nopții preoții invită credincioșii să ia lumină, spunând: “veniți sa luați Lumină!”. Aceștia aprind lumânări şi transmit, mai departe, lumina, până când toată lumea are lumânările aprinse în mână.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

De asemenea, o altă tradiție importantă după ce au luat lumină, credincioșii trebuie să meargă şi la mormintele celor trecuți la cele veșnice, pentru ca cei de dincolo să ştie că a venit Învierea Domnului.

Potrivit bătrânilor se spune că este bine ca lumânarea de la Înviere să nu fie stinsă până acasă, unde, de asemena, creștinii obișnuiesc să înconjoare casa de trei ori pentru a-l îndepărta pe cel rău.

Resturile de lumânări de la Înviere sunt păstrate cu credință de oameni, deoarece, în vreme de necaz, grindină, furtună, acestea sunt de ajutor prin aprinderea lor şi prin rugăciune.

Citește și: La ce oră începe Prohodul Domnului? Versuri Starea 1, Starea 2 și Starea 3

Ce rugăciune se citește în Sâmbăta Mare?

Pe data de 15 aprilie este sărbătorită de către creștinii ortodocși Sfânta și Marea Sâmbătă.
[Sursa: pixabay.com]

”Doamne Iisuse Hristoase, Judecătorul meu Preadrept! Cunosc ca păcatele mele sunt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind in Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul si Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită si i-ai suit in rai.

Îngroapă păcatele mele si cugetele mele cele rele si viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fata Ta. Așa Doamne, primește umilita mea rugăciunea ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, si de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tai Îngeri.

Îndura-Te, Doamne, și de cei vii si de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tai, către care zic si eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a va ruga Lui, ziua si noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul si ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu stim a-l cere după cuviința. Amin”.

Sursă: crestinortodox.ro