Calendar Ortodox sâmbătă, 3 iunie 2023: Sâmbăta Morților, tradiții și obiceiuri

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 02 mar 2024, 04:05

Sâmbătă, 3 iunie 2023, în Calendarul Ortodox sunt sărbătoriți Moșii de vară

Sursa: PixaBay

Sâmbătă, 3 iunie 2023, în Calendarul Ortodox sunt sărbătoriți Moșii de vară

Pe data de 3 iunie ortodocșii sărbătoresc Sâmbătă Morților

Ce reprezintă moșii de vară?

Moșii de Vară sau Sâmbăta Morților în 2023 va avea loc în data de 3 iunie, cu o zi înainte de Sărbătoarea Rusaliilor, respectiv Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. În această zi, în Biserica Ortodoxă sunt oficiate Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire a celor care au trecut la cele veșnice. Astfel, sunt amintiți părinții, moșii și strămoșii noștri adormiți, se rostesc rugăciuni și cântări pentru ca aceștia să se bucure de darurile Sfântului Duh, a cărui pogorâre este prăznuită în duminica următoare.

Citește și: Moșii de vară 2023: Câte farfurii se împart de Sâmbăta Morților?

Ziua de sâmbătă a fost aleasă de către Biserica Ortodoxă ca fiind ziua de pomenire a morților. Două dintre sâmbetele din cursul anului bisericesc sunt dedicate în mod special pomenirii generale a morților: Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricoșatei Judecăți) și Sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor).

Ambele zile poartă în popor și denumirea de "Moși" (cea dintâi: "Moșii de iarnă", cealaltă "Moșii de vară").

Ce este bine să împarți de Sâmbăta Morților?

Potrivit tradițiilor, pentru a îmbuna sufletele decedaților, care se crede că se întorc supărate de unde au venit, este bine să dai ceva de pomană. În această zi, sufletele se duc în Valea cu Dor și vor găsi tot ce s-a dat de pomană pentru ei, iar cei care nu au găsit nimic, iau țărâna în poală și se întorc supărați.

Ideal ar fi ca în această zi să împărțiți vase noi, căni înflorate. Bunicii spun că cel mai bine este ca de toarte cănilor să se lege un mănunchi de flori sau cireșe. Vasele se umplu cu lapte dulce, apă proaspătă, vin sau bere. În satele din zona Moldovei, atunci când se dă apă de pomană, se lasă la fântână un ban, pentru că se zice că apa a fost dobândită cu ajutorul muncii altor persoane, iar dacă nu o plătești, pomana nu este primită.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Mâncarea care se împarte de moșii de vară constă în plăcinte, carne de miel, ceapă, usturoi, păsat, lapte cu orez, cireșe, colaci și colivă.

În zona Câmpulungului se dau caș, brânză proaspătă, ouăle cele mai mari și lapte prins.

Citește și: Sărbătoare 3 iunie 2023: Ce sfânt e prăznuit în Sâmbăta Rusaliilor?

Gospodinele care cinstesc an de an, suita celor trei sărbători: Moșii de cireșe, Rusaliile şi Sărbătoarea Sfintei Treimi vor fi mai sănătoase, sufletește şi trupește, în comparație cu suratele lor care nu împlinesc datinile strămoșești.

Se mai obișnuiește să se dea de pomană ceapă verde şi usturoi, pentru ca în grădina casei să rodească tot ce au semănat gospodarii.

Ce se mai sărbătorește în această zi?

În această zi se mai face pomenirea Sfințiilor Mucenici Luchilian, Ipatie, Paul, Dionisie și Claudie.

Sfântul Mucenic Luchilian a trăit în secolul al III-lea, în vremea împăratului Aurelian. Luchilian a fost preot al slujirii idolești până la bătrânețe, când s-a convertit la creștinism. Nevoind să-și lepede credința în Hristos, a fost bătut cu sălbăticie, încât era tot numai o rană. Aruncat în temniță în acest chip, a întâlnit patru tineri: Ipatie, Pavel, Dionisie și Claudie, închiși din același motiv- nelepadarea de Hristos. Au fost aruncați în foc, dar au ieșit nevătămați. În urma acestei minuni, tinerilor li s-au tăiat capetele, iar Luchilian a fost răstignit, bătându-i-se piroane peste tot trupul.

Sursă: crestinortodox.ro