Calendar Ortodox Septembrie 2024: Ce sărbătoare cu cruce roșie este prăznuită la data de 14 septembrie?

Autor: Bianca Vidoi

Calendar Ortodox Septembrie 2024

Sursa: freepik

Luna septembrie este a noua din calendar, iar pe parcursul celor 30 de zile sunt pomenite trei sărbători cu cruce roșie.

Luna septembrie este a noua din acest an calendaristic, iar în mod popular aceasta este denumită Răpciune. Această lună marchează începerea unui nou an bisericesc, iar pe parcursul acesteia se pomenesc trei sărbători notate cu o cruce roșie. Iată care sunt cele mai importante sărbători din luna septembrie a anului 2024.

Calendar Ortodox Septembrie 2024

Luna septembrie marchează începutul noului an bisericesc, iar pe parcursul celor 30 de zile ale primei luni de toamnă, credincioșii celebrează trei mari sărbători, trecute alături de o cruce roșie.

Prima sărbătoare ce este trecută cu cruce roșie este prăznuită chiar la data de 1 septembrie 2024, atunci când este pomenit Sfântul Dionisie.

La data de 8 septembrie este celebrată a doua sărbătoare cu cruce roșie din calendarul ortodox pentru luna septembrie, mai exact Naşterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Ziua de 8 septembrie 2024 pică anul acesta într-o zi de duminică, asemena zilei de 1 septembrie, când e pomenit Sfântul Dionisie.

Ultima sărbătoare cu cruce roșie este sărbătorită la data de 14 septembrie, atunci când are loc „cea mai veche sărbătoare închinată cinstirii lemnului sfânt”, Înălţarea Sfintei Cruci. Pe parcursul lunii septembrie sunt celebrate mai multe sărbători cu cruce neagră, 10 la număr. Prima sărbătoare cu cruce neagră este pomenită la data de 3 septembrie, când este amintit Sfântul Mucenic Antim.

Citește și: Când și cum se folosește tămâia. Are proprietăți purificatoare

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Dinu Maxer vorbește despre infidelitățile din relația cu Nicoleta Luciu: „Mi-a fost greu să fiu fidel. N-am reușit. Sunt persoane publice infidelitățile mele.”

Sfântul Proroc Zaharia este pomenit la data de 5 septembrie, în timp ce Sfântul Mucenic Sozont este celebrat la data de 7 septembrie 2024. Sfinții Ioachim și Ana sunt prăznuiți pe 9 septembrie 2024, Sfântul Ioan de la Prislop este amintit pe 13 septembrie 2024, iar Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partos este celebrat la data de 15 septembrie 2024.

Următoarele zile de sărbătoare cu cruce neagră sunt Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapis, la data de 17 septembrie 2024, Sfântul Teodosie de la Brazi, pe 22 septembrie 2024, Sfântul Domnitor

Neagoe Basarab, pe 26 septembrie 2024, Sfântul Antim Ivireanul, la data de 27 septembrie 2024 și Sfântul Cuvios Hariton Mărturisitorul, la data de 28 septembrie 2024, potrivit crestinortodox.ro.

Rugăciunea ce se rostește la data de 8 septembrie 2024

Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.

Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.

În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).

Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”

Rostim rugăciunea Tatăl Nostru, după care continuăm cu: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.”Amin.