Calendar ortodox, vineri, 20 noiembrie. Ce sărbătoare este astăzi

Autor: Diana Tilă
Actualizat: 20 nov 2020, 12:27
An de an, pe data de 20 noiembrie, este zi de sărbătoare la români! Iată cui trebuie să spui un sincer și călduros ”La mulți ani” astăzi! Un mare sfânt este sărbătorit!

În fiecare an, în această zi, românii pomenesc un sfânt important. Iată ce apare scris în calendarul ortodox pentru 20 noiembrie!

 Astăzi, românii îl pomenesc pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, născut în Irinopolis, cetate din Decapole, în Asia Mică.

Sfântul Grigorie Decapolitul este sărbătorit pe data de 20 noiembrie

Sfântul Grigorie a avut parte de o educație aleasă și a manifestat înclinare spre cele duhovnicești, frecventând biserica, dar și studiind dogmele credinței. După ce a petrecut 14 ani într-o mănăstire, a început să călătorească pentru a duce cuvântul Domnului peste tot.

În această perioada, s-a dovedit a fi mare făcător de minuni.

În ultimii ani ai vieții, a rămas la o mănăstire aproape de Tesalonic, unde a devenit preot. Grav bolnav, a plecat spre Constantinopol, unde a şi murit, fiind înmormântat la o mănăstire din oraș.

În 1453, când Bizanțul a căzut sub stăpânirea turcească, moaștele Sfântului Grigorie, întregi și neputrezite, au fost aduse în părțile Dunării.

Cel care le-a dorit a fost Barbu Craioveanu, banul Țării Românești, Barbu Craioveanu. Acesta, în 1498, le-a dus la Mănăstirea Bistrița (Râmnicu Vâlcea), ctitoria sa, unde se păstrează până astăzi.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Rugăciunea puternică pentru alungarea demonilor

”Cel ce locuieşte în ajutorul Celui Preaînalt, întru acoperământul Dumnezeului cerului se va sălăşlui. Va zice Domnului: Sprijinitorul meu eşti şi scăparea mea; Dumnezeul meu, voi nădăjdui spre Dânsul.

Că El te va izbăvi din cursa vânătorilor şi de cuvântul tulburător. Cu spatele te va umbri pe tine şi sub aripile Lui vei nădăjdui; ca o armă te va înconjura adevărul Lui.

Că spre Mine a nădăjduit şi-l voi izbăvi pe el, zice Domnul; îl voi acoperi pe el că a cunoscut numele Meu. Striga-va către Mine şi-l voi auzi pe el; cu dânsul sunt în necaz şi-l voi scoate pe el şi-l voi slăvi. Cu lungime de zile îl voi umple pe el, şi-i voi arăta lui mântuirea Mea”.

Ce sfinţi sunt pomeniţi pe 20 noiembrie

Înainte-prăznuirea Intrării în biserică a Maicii Domnului;
Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul;
Sf. Mc. Dasie; Sf. Ier. Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului

Calendarul Greco-catolic:
Sf. cuv. Grigore Decapolitul;
Sf. aep. Proclu;
Sf. Dasius din Durostorum

Calendarul Romano-catolic:
Ss. Grigore Decapolitul; Edmund, rege