Calendarul Creştin Ortodox 18 ianuarie 2021. Sărbătoare cu cruce neagră

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 20 iul 2022, 14:50
Sărbătoare cu cruce neagră

Conform calendarului creştin ortodox pe 18 ianuarie sunt sărbătoriţi Sfinţii Atanasie și Chiril. Este sărbătoare cu cruce neagră.

Sfinţii Atanasie și Chiril au luptat împotriva a două dintre cele mai mari erezii, arianismul şi nestorianismul.

Cine au fost Sfinţii Atanasie și Chiril 

Sfântul Atanasie a luat parte la primul sinod ecumenic de la Niceea, din anul 325, unde a luptat împotriva lui Arie, care susţinea că Fiul lui Dumnezeu este cea dintâi fiinţă creată.

El îl însoţeşte pe patriarh la Sinodul de la Niceea, în 325, ca diacon şi secretar, unde joacă un rol important în lupta de a respinge arianismul şi în lupta împotriva lui

Arie. 

Este ales episcop al Alexandriei, odată cu moartea Sfântului Alexandru, 8 iunie 328. A trecut la cele veşnice la 2 mai 373.

Citeste si: Calendar ortodox 16 ianuarie 2021. Sarbatoare mare pentru crestinii care patimesc pe nedrept! Iata ce Sfant este praznuit!

Sfântul Chiril al Alexandriei l-a combătut pe Nestorie la Sinodul al III-lea ecumenic din Efes.

Nestorie era de părere că în Iisus Hristos există două-persoane, persoana divină ca fiu a lui Dumneze născut din Tatăl mai înainte de toţi vecii şi persoana umană, cu care s-a născut din Fecioara Maria.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

 Sinodulului de la Efes este cel care îi recunoaşte Fecioarei Maria atributul de Născătoare de Dumnezeu.

Conform calendarului creştin sărbătorile cu cruce neagră nu le impun credincioșilor un ritual anume, spre deosebire de cele marcate cu cruce roșie, pe care ortodocșii le respectă întotdeauna cu sfințenie, ținând seama de toate obiceiurile. 

Aşadar, în această zi de mare sărbătoare cu cruce neagră sunt prăznuiţi cei doi Sfinţi Atanasie și Chiril, care au luptat pentru credinţă.

În această zi este bine să mergem la biserică să ne rugăm.

Citeste si: Calendar Ortodox 15 ianuarie 2021. Sărbătoare importantă ASTĂZI pentru creștini! Iată ce mare Sfânt este prăznuit!