Calendarul ortodox 24 decembrie. Creştinii o sărbătoresc pe Sfânta Eugenia

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 19 iul 2022, 16:05
Sfânta Eugenia, sărbătorită în Ajunul Crăciunului

În Ajunul Crăciunului, conform calendarului ortodox , românii o prăznuiesc pe Sfânta Muceniţă Eugenia.

În fiecare an în Ajunul Crăciunului creştinii ortodocşi o sărbătoresc pe Sfânta Eugenia. Cei care poartă acest nume îşi serbează onomastica în această zi.

Sfânta Muceniţă Eugenia, sărbătorită în Ajunul Crăciunului

Pe 24 decembrie în Ajunul Crăciunulu i sau al Naşterii Domnului Iisus Hristos este prăznuită Sfânta Eugenia.

Sfânta Muceniţă Eugenia s-a născut la Roma, însă încă din copilărie l-a urmat pe tatăl său, Filip, la Alexandria, unde acesta fusese trimis de împăratul Commodus (180-192) în funcţia de guvernator al Egiptului, la acea vreme fiind provincie romană.

Sfânta Eugenia a primit o educaţie aleasă şi era remarcată pentru frumuseţea ei şi buna dispoziţie pe care o împărtăşa şi celor din jur. Mulţi tineri din familii bune au cerut mâna ei, dar ea nu voia încă să se căsătorească.

Citeste si: Ajunul Crăciunului: de ce trebuie să pui pâine sub masă. Tradiția rezistă de peste 100 de ani

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

După ce a citit epistolele Sfântului Pavel, Eugenia a fot atât de impresionată încât a început să îşi dorească din tot sufletul să devină o creştină. Pentru că tatăl ei i-a interzis cu desăvârşire acest lucru, Eugenia a părăsit în taină casa părintească, îmbrăcată în haine bărbăteşti pentru a nu fi recunoscută, însoţită de doi servitori credincioşi, Protus și Hyacinthus. A fost botezată de către Helenus, episcopul de atunci al cetății antice Heliopolis. 

Episcopul Heliopolis a trimis-o la o mânăstire, în acele timpuri nu existau încă mânăstiri pentru femei, astfel Eugenia şi-a păstrat straiele bărbăteşti, fiind recunoscută drept călugărul Eugen. În timp a devenit stareţ al acestei mânăstiri.

Când a devenit stareţ, prin rugăciune a vindecat o femeie bolnavă, care după însănătoşire a început să îi facă avansuri sexuale, neştiind că stareţul nu era bărbat. Fiind respinsă, femeia l-a acuzat în mod public de adulter. 

Tribunalul care trebuia să judece cauza era prezidat chiar de guvernatorul Egiptului: Filip, tatăl Eugeniei. Eugenia s-a dezvinovățit, dezvăluind faptul că era femeie, iar tribunalul a achitat-o de toate acuzațiile aduse împotriva ei. Mai târziu, Eugenia l-a convertit la creștinism și pe Filip, tatăl ei, acesta a ajuns chiar episcop al Alexandriei.

Sfânta Muceniţă Eugenia, 24 decembrie, semnficaţie.

Numele Eugenia/ Eugeniu provine din limba greacă şi semnifică "de neam bun".

Cei care poartă acest nume au o viaţă onestă şi demnă.

Femeile care poartă numele Eugenia au darul înțelepciunii, al eleganței, al moralității. Sunt persoane de încredre care își poartă numele cu desăvârșire. 

Citeste si: Ce program vor avea supermarketurile Auchan, Carrefour sau LIDL in timpul sarbatorilor de iarna