Trăiesc departe de lumea noastră, precum Sfinții, dar ne știu frământările și se roagă pentru noi în fiecare clipă a vieții lor! Sunt călugării români de pe Muntele Athos care văd prin oameni și alina sufletele prin cuvintele lor pline de har. Acum, în Postul Paștelui mulți dintre noi îi caută și le cer răspunsuri la întrebările care îi macină. Este perioada în care ar trebui să mâncăm mai puțin și să iertăm mai mult.
În Postul Paștelui îi căutăm pe oamenii care trăiesc mai aproape de Lumina, în Muntele Athos
Mână în mână cu Maica Domnului, așa trăiesc oamenii care au renunțat la ei că să fie mai aproape de Sfinți. Sunt călugării de pe Muntele Athos, ale căror vorbe sunt balsam pentru sufletele rămași jos, în lumea noastră.
Reporterii emisiunii Asta-i România au ajuns la Schitul Lacu, unde de peste 300 de ani călugării români ridică în fiecare secundă rugăciuni către cer. Prin dantelă de nori se ascund chiliile în care călugării își duc viață într-un ritual vechi de mii de ani.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Doi dintre grănicerii de la vama dintre mare și cer sunt părinții Pimen Vlad și Teologos, doi stâlpi ai smereniei în grădina Maicii Domnului, suspendată aici între cer și ape.
Este locul din care vin către noi cele mai puternice rugăciuni, sfaturi, vorbe, pilde, totul este să avem urechi să le auzim atunci când ne simțim pierduți. Este oază de liniște în care omul simplu, venit din lumea mare se leapădă de tot ce este lumesc și își găsește aici familia, casă și sufletul.Călugării care văd prin oameni. Iată cele mai bune sfaturi în Postul Paștelui de la Muntele Athos
Pe Muntele Athos nu este ca la noi, nu este de strâns avere, de ridicat vile, nu este despre ce haine îmbrăcăm, sau cât și ce mai mâncăm că să fim bine și apreciați de ceilalți, este despre cum să trăiești bine cu tine și cu Dumnezeu alături mereu.
„La noi aici nu se mănâncă carne niciodată! Deci am putea spune că este un post tot timpul! La noi la călugări, deci dintotdeauna călugării au căutat să fie mâncarea cât mai simplă! Și fiind mâncarea simplă și trupul devine mai ușor! Și atunci părinții din vechime de multe ori trăiau numai cu pâine și apă, sau cu verdețuri, cu astea, adică au scos din viață lor tot ce era mult și ce le îngreuna trupul! Mâncând carne îți îngreunează trupul, mintea, deci nu e mai limpede! Mulți spun că n-ar putea o zi fără carne, pentru că slăbesc și n-au putere! Serios? Uită-te la bou că trăiește numai cu iarbă și trage câte un car pe care nu îl poate trage nimeni, câtă putere are! Deci Dumnezeu poate să îți dea putere să trăiești numai cu asta și să poți duce mai departe! Am întâlnit oameni care toată viață au mâncat de post!”, a subliniat călugărul Vlad Pimen.