Camera Deputaților: Noi categorii de salariați pot ieși mai repede la pensie. Cine beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 24 aug 2023, 00:50

Noi categori de salariați care ies mai devreme la pensie

Sursa: freepik.com

Care sunt noile categorii de salariați care pot ieși mai devreme la pensie. Aceștia se pot pensiona înaintea împlinirii vârstei de 50 de ani, potrivit unui proiect adoptat de Camera Deputaților.

Camera Deputaților a adoptat miercuri un proiect de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru noi categorii de salariați. De acum înainte, aceștia vor puea să iasă la pensie înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani. Cine sunt angajații care pot ieși mai devreme la pensie și ce condiții trebuie să îndeplinească aceștia? 

Citește și: Nicolae Ciucă: Majorarea pensiilor cu 12.5% și un ajutor financiar din partea statului pentru românii cu pensii mici în 2023

Reducerea vârstei de pensionare pentru noi categorii de salariați 

Dansatorii și soliștii de balet vor putea ieși mai repede la pensie
[Sursa: freepik.com]

Camera Deputaților a aprobat miercuri, cu 227 de voturi „pentru”, reducerea vârstei de pensionare a dansatorilor și a soliștilor de balet, alături de balerini și acrobați.

Proiectul de lege modifică şi completează Legea nr.263/2010, în sensul includerii dansatorilor şi a soliştilor de balet în categoria persoanelor a căror vârstă standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi, alături de balerini şi acrobaţi, respectiv includerea soliştilor de balet în enumerarea profesiilor din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale, prevăzute în anexa nr.4 la Legea nr.263/2010.

În ce condiții pot ieși mai devreme la pensii 

Pentru a putea ieși mai devreme la pensie, dansatorii și soliștii de balet trebuie să aibă stagii de cotizare de cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani. 

Inițiatorii consideră că măsura e absolut necesară, „având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării

spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Pensia pentru limită de vârstă

Pensia pentru limită de vârstă se cuvine persoanelor care îndeplinesc, cumulativ, la data pensionării, condiţiile privind vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare prevăzute de lege. 

Vârsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare și stagiul minim de cotizare pentru femei şi bărbaţi sunt  stabilite în raport de luna și anul naşterii(  anexa nr. 5   la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice). 

Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestor coordonate se realizează printr-o creştere graduală, conform eşalonării prevăzute în   anexa nr. 5   la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Vârsta standard de pensionare  creşte: 

- pentru   bărbaţi   - de la 64 de ani la 65 de ani, în intervalul ianuarie 2011- ianuarie 2015;

- pentru   femei-   de la 59 de ani la 63 de ani, în intervalul ianuarie  2011- ianuarie 2030.  

Sursă: agerpres.roavocatnet.rowww.cnpp.ro