CAMPANIE “Eu unde invat?”: Scolile de la sate arata ca dupa bombardament VIDEO

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 04:51

Nu suntem in lumea a treia,ci in judetul Timis, satul Butin.

Pereti mancati de igrasie, gauri cat pumnul in pardoseala, grinzi care se desprind la un vant mai puternic si WC-uri insalubre in fundul curtii. Asa arata scoala care urmeaza sa gazduiasca peste o saptamana 30 de elevi. Pentru ca autoritatile nu au gasit niciodata bani pentru renovare, scoala a devenit o ruina. Din mila, oameni cu suflet mare si dare de mana au scos bani din buzunar pentru ca micutii sa invete in conditii decente.
Pe ultima suta de metri, muncitorii au inceput lucrarile de reabilitare, dar nici gand sa termine pana in prima zi de scoala.

Acesta este un caz fericit. La nici 18 kilometri distanta, scoala din satul Percosova nu a mai fost reabilitata de peste doua decenii. Autoritatile au asistat nepasatoare la degradarea ei. Cladirea adaposteste gradinita si scoala primara, doua incaperi darapanate, care seamana mai degraba cu o casa parasita.
Ca sa devina functionala, unitatea de invatamat ar trebui reconstruita din temelii, dar sansele sunt aproape nule.

Chiar daca scoala arata jalnic, profesorii nu vor sa o inchida, altfel micutii ar fi nevoiti sa bata kilometri intregi pe jos pana la cea mai apropiata scoala. Apa nu exista decat la fantana din centrul satului, incalzirea se face in sobe de teracota, toaletele sunt in fundul curtii, iar in locul de joaca au crescut buruienile cat casa.


Parintii sunt ingroziti la gandul ca sunt obligati sa isi trimita copiii la scoli care pun sanatatea micutilor in pericol. In judetul Timis 52 de scoli nu au primit autorizatie sanitara. In aceste conditii, 1200 de elevi sunt nevoiti sa invete in conditii greu de imaginat pentru secolul XXI.

 


Pare că Bianca Giurcă și Patrick vor să treacă la un nou nivel, întrucât și-au imaginat cum le-ar sta ca un cuplu. Tânărul este încrezător că va ajunge să aibă o relație cu frumoasa șatenă. De asemenea, această idee îi surâde și ei.