Gerhard Karner, Ministrul de interne al Austriei, rămâne decis să folosească dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen.
De ce se opune Austria aderării României la spațiul Schengen
Cancelarul austriac Karl Nehammer susține că Austria se opune aderării României la spațiul Schengen și că rămâne decis să folosească dreptul de veto împotriva acesteia.
„Ministrul de interne a precizat clar.
Citește și: Ce ar putea împiedica aderarea României la Schengen. Klaus Iohannis: „Nu există o garanție pentru asta”
Klaus Iohannis a declarat că: „Încă se discută, se negociază. Joi, această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI al miniștrilor de interne și de justiție. Acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci, este nevoie încă de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii.
Noi suntem angajați să stăm până în ultimul moment și să ducem decizia acolo unde o dorim noi”. În schimb, ambasadorul României la Viena, Emil Huruzeanu, a ținut să precizeze că: ”decizia finală aparține însă guvernului, iar semnalele de aici nu sunt optimiste”.Emil Hurezeanu, susține că președintele austriac, Alexander Van der Bellen este favorabil intrării României în spațiul Schengen, însă acesta nu are un rol decisiv în formularea unei opinii a executivului.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Care sunt condițiile de aderare la spațiul Schengen
Votul privind extinderea spațiului Schengen cu România, Bulgaria și Croația se va da la Consiliul Miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne din UE (JAI), care are loc joi (8 decembrie) și vineri (9 decembrie).
Spațiul Schengen cuprinde majoritatea statelor UE, cu excepția Irlandei, care menține opțiunea de a rămâne în afara spațiului și desfășoară propria zonă comună de călătorie cu Regatul Unit, precum și cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului și României, care sunt obligate să adere la Schengen.
Chiar dacă Bulgaria și România îndeplinesc criteriile necesare pentru aderarea cu drepturi depline, spațiul Schengen nu a fost extins în aceste două țări, deoarece guvernele naționale ale UE trebuie să decidă în unanimitate intrarea statelor noi în zona fără frontiere. Pentru ca România să poată adera la spațiul Schengen este nevoie să respecte următoarele condiții?
- - țările trebuie să își asume responsabilitatea pentru controlul frontierelor externe ale UE
- - acestea trebuie să aplice un set comun de norme Schengen, cum ar fi controlul frontierelor terestre, maritime și aeriene, precum și emiterea de vize Schengen
- - țările trebuie să se conecteze și să opereze Sistemul de Informații Schengen (SIS).
Peste 1,25 miliarde de călătorii au loc anual în spațiul Schengen.
Sursă: g4media.ro