Cancerul lovește tot mai mulți oameni la 30 și 40 de ani - Afla de ce!

Author: Bogdan Frațilă
Actualizat: 26 feb 2023, 11:06

Decesele cauzate de cancer sunt în scădere în Statele Unite, iar perspectivele de a câștiga războiul împotriva acestei boli mortale sunt atât bune, cât și rele.

Sursa: PixaBay

Decesele cauzate de cancer sunt în scădere în Statele Unite, iar perspectivele de a câștiga războiul împotriva acestei boli mortale sunt atât bune, cât și rele

Decesele cauzate de cancer sunt în scădere în Statele Unite, iar perspectivele de a câștiga războiul împotriva acestei boli mortale sunt atât bune, cât și rele. În Statele Unite, decesele cauzate de cancer au scăzut cu 33% din 1991, cu aproximativ 3,8 milioane de vieți salvate, în principal datorită progreselor înregistrate în domeniul depistării precoce și al tratamentului. Cu toate acestea, 10 milioane de persoane din întreaga lume și-au pierdut viața din cauza cancerului în 2020.


În ultimii trei ani, cancerul a rămas una dintre principalele cauze de deces în lume- mai mult decât Covid-19, a declarat Dr. Arif Kamal, șeful responsabil pentru pacienți al Societății Americane de Cancer.

Cazurile cresc la persoanele mai tinere

În loc să așteptăm simptomele, cheia pentru a ține cancerul la distanță este prevenirea, împreună cu screening-urile pentru a detecta boala în stadii incipiente.

Acest lucru este esențial, spun experții, deoarece noile cazuri de cancer sunt în creștere la nivel mondial.
Un număr surprinzător de noi diagnostice se înregistrează la persoane sub 50 de ani, potrivit unei analize a cercetărilor disponibile din 2022, realizată de oamenii de știință de la Universitatea Harvard.
Cazurile de cancer de sân, de colon, de esofag, de vezică biliară, de rinichi, de ficat, de pancreas, de prostată, de stomac și de tiroidă au crescut la persoanele de 50, 40 și chiar 30 de ani începând cu anii 1990.

Acest lucru este neobișnuit pentru o boală care lovește de obicei persoanele de peste 60 de ani, a spus Kamal. "Cancerul este în general considerat o afecțiune legată de vârstă, pentru că îți dai suficient timp pentru a avea un fel de "whoopsie" genetic."
Celulele mai în vârstă experimentează zeci de ani de uzură din cauza toxinelor din mediul înconjurător și a alegerilor mai puțin favorabile ale stilului de viață, ceea ce le face candidați principali pentru o mutație canceroasă.

"Am crezut că este nevoie de timp pentru ca acest lucru să se întâmple, dar dacă cineva are 35 de ani când dezvoltă un cancer, întrebarea este "Ce s-ar fi putut întâmpla?"." a întrebat Kamal.
Nimeni nu știe cu exactitate, dar fumatul, consumul de alcool, poluarea aerului, obezitatea, lipsa de activitate fizică și o dietă cu puține fructe și legume sunt factori cheie de risc pentru cancer, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Obțineți un istoric familial

Multe dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de intestin, de stomac și de prostată, au o bază genetică- ceea ce înseamnă că, dacă o rudă apropiată a fost diagnosticată, este posibil să fi moștenit o predispoziție de a dezvolta și dumneavoastră acel cancer.


De aceea, este esențial să cunoașteți istoricul de sănătate al familiei dumneavoastră. Kamal a sugerat ca tinerii să stea de vorbă cu bunicii lor și cu alte rude apropiate și să le întrebe despre bolile lor- și apoi să noteze.
"Persoana obișnuită nu cunoaște de fapt nivelul de granularitate care este util în accesarea riscului", a spus el.
"Când vorbesc cu pacienții, ceea ce vor spune este: "Oh, da, bunica a avut cancer". Sunt două întrebări pe care vreau să le știu: La ce vârstă a fost diagnosticat cancerul și ce tip specific de cancer a fost? Trebuie să știu dacă a avut cancer la 30 sau la 60 de ani, pentru că acest lucru determină nivelul de risc. Dar de multe ori nu știu."
Același lucru este valabil și pentru tipul de cancer, a spus Kamal.
"Oamenii spun adesea 'Bunica a avut cancer osos'. Ei bine, mielomul multiplu și osteosarcomul sunt cancere osoase, dar ambele sunt relativ rare", a spus el. "Așa că nu cred că bunica a avut cancer osos. Cred că bunica a avut un alt cancer care a ajuns la oase, iar eu trebuie să știu asta."
Apoi, medicii trebuie să știe ce s-a întâmplat cu acea rudă. A fost cancerul agresiv? Care a fost răspunsul la tratament?
"Dacă aud că mama sau bunica a fost diagnosticată cu cancer de sân la 40 de ani și a murit la 41 de ani, atunci știu că acel cancer este foarte agresiv și asta îmi schimbă percepția asupra riscului. Aș putea adăuga teste suplimentare care nu sunt în ghidurile pentru vârsta dumneavoastră."

Depistați-vă singur

Dacă istoricul familiei dumneavoastră este lipsit de cancer, acest lucru vă reduce riscul- dar nu îl elimină. Puteți scădea probabilitatea apariției cancerului dacă urmați o dietă sănătoasă, bazată pe plante, dacă faceți cantitatea recomandată de exerciții fizice și de somn, dacă limitați consumul de alcool și dacă nu fumați sau nu folosiți vaping, spun experții.
Protejarea de soare și de paturile de bronzare este, de asemenea, esențială, deoarece razele ultraviolete dăunătoare deteriorează ADN-ul din celulele pielii și reprezintă principalul factor de risc pentru melanom. Cu toate acestea, cancerul de piele poate apărea chiar și acolo unde soarele nu strălucește, a spus Kamal.
"A existat o creștere a melanomului care apare în zonele neexpuse la soare, cum ar fi subrațul, zona genitală și între degetele de la picioare", a spus el. "Așa că este important să vă verificați- sau să cereți unui partener sau dermatolog să vă verifice- întregul corp o dată pe an".

Citește și: De ce există tot mai multe diagnostice de autism?

Citește și: Dormi în acest fel pentru a adăuga aproape 5 ani la viața ta!

Citește și: Care este cea mai sănătoasă pâine de mâncat?

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.