Când ajunge Lumina Sfântă de la Ierusalim în România. Sfântul Mormânt este păzit de civil încă de astăzi

Autor: Lavinia Medrea

Sfântul Mormânt este păzit de civil încă de astăzi

Sursa: PixaBay

Sfântă Lumină ajunge din Ierusalim sâmbătă seara în România. Aceasta va fi adusă de Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, va aduce Lumina Sfântă în România sâmbătă, la ora 18:30, după ce o va oferi delegaților eparhiilor prezenți la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”.

Când ajunge Lumina Sfântă de la Ierusalim în România

Potrivit Biroului de presă al Patriarhiei Române, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor da Lumina Sfântă fiecărei parohii.

Sâmbătă, între orele 19:30- 20:30, se va primi Lumina în Catedrala Patriarhală pe Colina Bucuriei.

Sfânta Lumină este adusă credincioșilor de la Patriarhul Ierusalimului. Încă de azi, în Vinerea Mare, mormântul Mântuitorului este păzit de polițiști civili. De regulă, sunt trei agenți necredincioși care păzesc mormântul: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. 

Citește și: Felicitări de Paște 2023: ”Fie ca sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să vă aducă cele patru taine divine: încredere, lumină, iubire, speranţă”

Cei trei polițiști civili păzesc Sfântul Mormânt pentru a-l feri de orice sursă de foc și, de asemenea, pentru a-i percheziționa pe cei care intră în interior în timpul ceremoniilor religioase. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

La momentul potrivit, luminile se sting, intrarea se sigilează și la intrare rămân doar gardienii. 

Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt

După ce are loc slujba, Patriarhul Ierusalimului, care poartă doar un stihar alb, un epitrahil și brâu, va merge la mormântul Domnului, unde va fi controlat de gardieni în prezența martorilor.

Patriarhul va desigila ușa de la Mormânt și va intra în prima încăpere, în „Capela Îngerului”, însoţit, potrivit tradiţiei, doar de un arab islamist.

Ulterior, patriarhul pătrunde singur în încăpere şi îngenunchează în faţa lespedei.

După rugăciune, persoanele prezente în biserică au ocazia să observe o lumină ca un fulger care se apropie de cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt.

Citește și: Vinerea Mare 2023: Tradiții și obiceiuri românești pentru această zi Sfântă

Pelerinii compară această lumină cu un glob care se sparge în mici bucăţi.

Lumina va ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând, astfel, vata presărată deasupra.

Patriarhul trebuie să ia în mână vata aprinsă, s-o așeze în două cupe de aur și să se întoarcă în „Capela Îngerului”, după care trebuie să aprindă 66 de lumânări, să iasă și să împartă lumină.

 

Taguri: