Mulți români iubesc cireșele, motiv pentru care așteaptă cu nerăbdare ca acestea să apară pe piață pentru a se putea bucura de ele alături de cei dragi.
Când apar în pieţe cireşele de mai
Potrivit lui Marius Roman, specialist în pomicultură și fondator al Pepinierelor Roman, primele exemplare ale acestor fructe autohtone sunt așteptate să fie disponibile pe tarabe către sfârșitul lunii mai.
Până atunci, fructele disponibile sunt fie importate, fie în cantități limitate, provenind din culturile de cireșe cultivate în sere, a declarat specialistul în pomicultură.
De asemenea, fondatorul Pepinierelor Roman susține că cireșele vândute la prețuri de 150 de lei/kg sau la bucată nu sunt produse în țara noastră.
Marius Roman afirmă că fructele românești de cireși nu ajung în piață mai devreme de 15-20 mai, deoarece nu există soiuri care să se maturizeze în plantații comerciale mai devreme. Cu toate acestea, în grădinile familiale, unde există un microclimat creat între clădiri, unele soiuri extra-timpurii pot fi mature cu 5-10 zile mai devreme, chiar și după data de 5-6 mai. Este important de menționat că aceste fructe nu sunt destinate vânzării, ci sunt pentru consumul propriu al familiilor.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie
„Fructele românești de cireși nu apar în piață mai devreme, nu există soi care să se matureze în plantații comerciale mai devreme de 15-20 mai. Într-adevăr, de exemplu se mai pot matura după data de 5-6 mai în grădinile familiale, adică acolo unde între clădiri se creează un microclimat și unele soiuri extra-timpurii se pot matura cu
Deși este dificil de prevăzut evoluția pieței cireșelor, inginerul consideră că primele recolte vor fi vândute la un preț cuprins între 30 și 40 de lei pe kilogram.
Citește și: Cum îţi dai seama că roşiile pe care le cumperi acum din piaţă sunt româneşti
De ce sunt bune cireșele pentru sănătate
Cireșele sunt pline de antioxidanți, cum ar fi vitamina C și flavonoidele, care ajută la combaterea radicalilor liberi din organism și protejează celulele împotriva deteriorării.
Pe lângă acestea, sunt și o sursă bună de fibre, care ajută la menținerea sănătății tractului digestiv și la prevenirea constipației.
Datorită conținutului lor de carbohidrați naturali și antioxidanți, cireșele pot ajuta la îmbunătățirea rezistenței și a recuperării după exerciții intense.