Persoanele care au fost deja infectate cu coronavirus au nevoie de ajutorul medicilor pneumologi. Majoritatea dintre ei dezvoltă un grad de insuficiență respiratorie și au nevoie de monitorizare și tratament.
Citeste si: Epidemia de Ebola a revenit! Ce țară se confruntă cu această criză
Computer Tomograf după infecția COVID-19
Persoanele care supravietuiesc infectiei COVID-19, pot ramane cu o serie de efecte adverse pe termen lung.
Infecția cu noul coronavirus se poate vedea în plămâni încă din primele zile, chiar și în cazul celor care nu au simptome, conform medicilor.
În acest caz, pe scară largă în lume, sunt folosite Scanările CT pentru depistarea cazurilor de COVID-19, dar și pentru monitorizarea pacienților vindecați.
Dr. Ofelia Niță, medic primar Radiologie şi Imagistică medicală în cadrul MedLife, lămurește cărui tip de pacient îi este necesară evaluarea cu ajutorul computer tomografului:
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
“În acord cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, ale Comunității Radiologice Internaționale și Declarației de consens a Societății Fleischner, imagistica toracică este indicată în cazul:
- pacienților confirmați COVID-19 cu simptome respiratorii moderate până la severe
- pacienților confirmați COVID-19 cu simptome ușoare la care statusul respirator se agravează sau în cazul pacienților paucisimptomatici, dar cu factori de risc, comorbidități și potențial de agravare a bolii
- pacienților confirmați COVID-19 cu simptome ușoare și medii, în corelație cu examenul clinic și teste de laborator
- persoanelor cu simptome respiratorii și context epidemiologic, dar test RT-PCR negativ/ indisponibil și pacienților cu disfuncție respiratorie reziduală/ hipoxemie în faza de convalescență a bolii.
Nu se recomandă imagistica toracică la contacții asimptomatici cu pacient COVID-19 pozitiv.”
Efectele infectiei COVID-19
Dacă se instalează fribroza pulmonară și dacă nu este tratată, aceasta devine permanentă și poate duce la dificultăți de respirație cu hipoxemie. Pacienții ar putea avea nevoie de oxigenoterapie pe termen lung. Din păcate, medicii au observat că fibroza pulmonară post COVID-19 este tot mai des întâlnită, potrivit Digi24.
Citeste si: Vaccinarea obligatorie în România? Florin Cîțu a dat vestea momentului
“Pacientul este posibil să nu fi avut boală vasculară pulmonară pe perioada internării, dar trebuie să ne gândim la ea și după externare, dacă pacientul devine dispneic, hipoxemic. În plus, trebuie să gestionăm nevoile acute ale pacienților- respirație, necesarul de oxigen, reabilitarea respiratorie, îngrijirea paliativă și nevoile psihosociale”, a spus dr.
Maria Dede, medic primar pneumologie în cadrul MedLife.MedLife vine în sprijinul pacienților care au trecut prin infecția cu virusul SARS-CoV-2 cu pachete special create pentru monitorizarea eventualelor repercusiuni ale bolii. Pentru detalii și programări: https://www.medlife.ro/imagistica/ct-monitorizare.
Articolul face parte din campania MedLife Facem România bine.