Președintele Consiliului European, Charles Michel, a confirmat că UE va discuta cererea președintelui ucrainean Volodimir Zeleski ca Ucraina să fie primită în regim de urgență în UE printr-o procedură specială, informează biziday.ro.
“Kievul va trimite o cerere oficială, Comisia Europeană urmează să prezinte un aviz oficial, iar Consiliul European se va pronunța. În orice caz, dezbaterea și analiza acestei propuneri va exista”, a
“Scopul nostru este să fim alături de toți europenii și, cel mai important, să fim egali. Sunt sigur că este corect. Sunt sigur că o merităm”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Aderarea unei țări la UE durează, în mod normal, ani de zile. Șeful dimplomației UE, Josep Borrell, a fost întrebat de o posibilă aderare a Ucrainei la UE, după ce președintele ucrainean Zelenski a cerut aderarea printr-o procedură de urgență.
„Astăzi, acest lucru nu este pe ordinea de zi, credeți-mă. Trebuie să lucrăm la lucruri mai practice. Aderarea este un lucru care va dura, în orice caz, ani de zile, iar noi trebuie să oferim un răspuns în următoarele ore. Nu pentru următorii ani, ci pentru următoarele ore”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Când ar putea adera Ucraina la UE
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este gata să primească Ucraina.
Ucraina este „una dintre noi și îi vrem (n.r.: pe ucraineni) în Uniunea Europeană”, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de postul TV Euronews.
„Avem un parcurs cu Ucraina care include, spre exemplu, integrarea pieței ucrainene în piața unică”, a mai declarat von der Leyen.
„Avem și o strânsă cooperare pe rețeaua energetică, spre exemplu. Avem atât de multe domenii în care lucrăm foarte strâns împreună și, într-adevăr, de-a lungul timpului, sunt de-ai noștri. Ucrainenii sunt de-ai noștri și îi vrem în Uniunea Europeană”, a subliniat șefa Comisiei Europene.
Zelenski a insistat că Ucraina vrea să fie membră UE și NATO, după declarațiile sale tensiunile cu Rusia amplificându-se.
Putin și-a justificat decizia prin "genocidul" pe care l-ar fi făcut conducerea ucraineană în regiunile separatiste Donețk și Luhansk. Putin a acuzat conducerea ucraineană de "neonazism" în condițiile în care Zelinski este evreu, iar bunicul său a luptat alături de forțele sovietice contra Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial.