Cu toate că XEC se răspândește rapid, specialiștii consideră că nu trebuie să ne alarmăm.
Citește și: Criza Medicamentelor în România: Cauze, Efecte și Posibile Rezolvări
Când ajunge noua variantă de Covid în România
Noua variantă Covid XEC este un amestec între subvariante ale Omicron și a fost depistată pentru prima dată în Germania. De atunci, s-a răspândit rapid în alte țări europene, precum Marea Britanie, Danemarca, Franța, Irlanda, Suedia, Italia și Spania.
„Dacă nu cumva chiar a ajuns și încă nu am aflat. Și nu știm pentru că simptomele sunt ușoare, iar oamenii nu se mai testează și nici nu se mai prezintă la medic”, a
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Cât de periculoasă este noua tulpină
Într-un interviu recent, el a explicat că, deși varianta este foarte contagioasă, nu prezintă un risc mai mare de forme grave comparativ cu celelalte subvariante de Omicron.
Un alt aspect pe care dr. Marinescu l-a menționat este lipsa testării pe scară largă. Din ce în ce mai puțini oameni se testează în mod regulat, ceea ce face mai dificilă identificarea rapidă a cazurilor și izolarea persoanelor infectate.
„Într-adevăr, pentru această tulpină nu există un vaccin în România. Însă, ca și în cazul gripei, există o oarecare acoperire, într-un procent mai mare sau mai mic. Să vă dau un exemplu: în cazul gripei, eficiența vaccinului este de 80-90%. Evident, dacă este destinat tulpinii care circulă în prezent.
Dacă nu, eficiența este mai scăzută. Pe același principiu funcționează și vaccinul anti Covid. Pe de altă parte, să nu uităm că noi ori ne-am vaccinat în anii trecuți, ori am trecut prin boală, cu ceva imunitate restantă am rămas. De aceea nici nu mai sunt spitalele pline cu pacienți. Pentru că receptivitatea populației este mult crescută”, continuă dr. Coman.