Când ar putea deveni certificatul verde obligatoriu în România. Angajații care refuză vaccinarea riscă să fie concediați

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 10 nov 2021, 14:03

Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu în România. Angajații care refuză vaccinarea riscă să fie concediați

Sursa: PixaBay

Din cauza situației pandemice alarmante, după ce s-au impus restricții dure, dar și o prelungire a stării de alertă, este posibil să avem parte și de obligația de a prezenta certificatul verde la locul de muncă.

Certificatul verde ar putea deveni obligatoriu la muncă, indiferent de numărul de angajați din interiorul clădirilor. Proiectul va fi depus astăzi, 8 noiembrie, în comisiile de la Camera Deputaților, acolo unde urmează să se dea votul final. Astăzi, 10 noiembrie, parlamentarii vor acorda votul final final pro/contra. 

Măsura introducerii certificatului verde la muncă a fost respinsă de Senat cu o săptămână în urmă

În urmă cu o săptămână, măsura introducerii certificatului verde la locul de muncă a fost respinsă de Senat. Luni, 8 noiembrie, memebrii PSD au adus mai multe modificări privitoare la proiectul de lege. 

Potrivit noului proiect, angajații care refuză să se vaccineze vor fi supuși la plata și efectuarea unui test PCR sau antigen. Dacă există contraindicații care nu permit unora angajați să se vaccineze, statul va suporta costurile tuturor testelor PCR sau antigen efectuate.

Angajații vor fi suspendați sau concediați dacă refuză să se vaccineze sau să se testeze

Dacă angajații refuză vaccinul și testarea, angajatorul poate efecuta suspendări de 30 de zile, timp în care angajatul nu va fi plătit. Regula se aplică la domeniul de stat, acolo unde, dacă angajatul adună 30 de zile de suspendare, poate fi concediat de la locul de muncă.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Ce spune Valeriu Gheorghiță despre persoanele care au certificat fals și vor să se vaccineze. Cum ar putea fi pedepsite

Regulile sunt asemănătoare și în domeniul privat, acolo unde angajatorul poate decide dacă îți prelungește perioada suspendării sau te concediază.

„În ultimele trei zile s-au vaccinat în București peste 20.000 de persoane, cam 14.000 s-au vaccinat doar în cadrul centrelor care au participat la maraton.

Sunt opt centre împărțite pe cele șase sectoare, în așa fel încât în fiecare sector avem cel puțin un centru care funcționează până la ora 22:00- 24:00 în weekend, de vineri până duminică inclusiv.

Citeste si: Românii nu vor mai putea intra în Bulgaria fără să prezinte un test PCR! Decizia este valabilă și pentru persoanele vaccinate anti-COVID-19

Se menține dorința de vaccinare a populației, într-adevăr pare puțin scăzută, poate și pentru că încă nu s-au lămurit ce se întâmplă cu certificatul verde dar este clar că oamenii

au recăpătat încredere în vaccinare ”, a declarat dr. Oana Lupașcu, medic coordonator al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).