Când ar trebui să purtăm masca de protecție și în exterior? Sfatul medicului Alexandru Rafila

Autor: B.H.
Actualizat: 28 ian 2021, 03:25

Când ar trebui să purtăm masca de protecție și în exterior? Alexandru Rafila a oferit un sfat important persoanelor care urmează să plece în concediu.

Când ar trebui să purtăm masca de protecție și în exterior?  Cu toate că autoritățile au impus purtarea măștii de protecție în spațiile închise, la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun, medicul Alexandru Rafila a făcut o serie de precizări referitoare la purtarea măștii și în exterior. În ce situație acest lucru ar putea deveni necesar?

Când ar trebui să purtăm masca de protecție și în exterior? Sfatul medicului Alexandru Rafila

După mai multe studii, specialiștii au ajuns la concluzia că masca de protecție este eficientă pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, motiv pentru care a devenit obligatorie purtarea ei în spațiile închise. Cu toate că în exterior nu e nevoie de mască, mediul Alexandru Rafila atrage atenția că atunci când nu poate fi păstrată o distanță de 1 m și jumătate între persoane, atunci masca de protecție ar trebui purtată și în exterior.

"În general zonele turistice sunt niște surse posibile pentru răspândirea infecției, mai ales dacă se desfășoară un turism mai puțin organizat. Acolo era ceva mai puțin organizat. Nu erau zone de alimentație publică, hoteluri, era pur și simplu o foarte mare aglomerație în aer liber. Noi spunem că masca se folosește în spații închise sau în mijloace de transport. Dacă în aer liber este o foarte mare aglomerație, iar acea distanță minimă de un metru și jumătate în mod evident nu este respectată, atunci și spațiul acesta liber devine propice pentru transmiterea bolii.

Cred că nu erau foarte multe persoane într-o astfel de situație – care ar fi utilizat masca.", a explicat Alexandru Rafila, potrivit digi24.ro.

Precizarea medicului vine în contextul în care în stațiunile de la malul mării sau în cele montane a fost aglomerație, iar oamenii nu au mai respectat distanța socială, lucru care poate favoriza răspândirea coronavirusului.

Citeste si: Se inchid drumurile spre mare si munte? Anuntul facut de Nelu Tataru

Ce trebuie să știi atunci când porți masca de protecție pe caniculă? Sfaturi pentru a diminua disconfortul

Masca de protecție a devenit obligatorie în România pentru a limita răspândirea coronavirusului. Ce trebuie să știi atunci când porți masca de protecție pe caniculă?

Când temperaturile sunt scăzute, purtarea măștii de protecție nu reprezintă o problemă foarte mare, însă lucrurile se schimbă pe măsură ce vremea se încălzește.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ținând cont de faptul că a venit vara, iar temperatura din termometre a crescut semnificativ, există câteva trucuri care pot diminua disconfortul asociat purtării măștii de protecție.

Citește continuarea aici. 

Citeste si: Ludovic Orban trage un semnal de alarmă: "Orice creştere semnificativă a numărului de cazuri..." Ce s-ar putea întâmpla în perioada următoare?

Când ar trebui să purtăm masca de protecție și în exterior? Ce crede Alexandru Rafila despre aglomerațiile din stațiuni?

Medicul Alexandru Rafila este de părere că aglomerațiile din stațiuni sunt un real pericol pentru oameni și că în astfel de locuri virusul se poate transmite mult mai repede, astfel că ar fi nevoie de o implicare mai mare a autorităților pentru rezolvarea acestei probleme.

"O atitudine mai fermă din partea autorităților care să împiedice aglomerațiile mari de oameni se poate lua. Adică, noi am stabilit un număr de persoane care pot să stea împreună, iar dacă discutăm de 5, 6 persoane, iar acolo sunt 600... Vă dați seama că s-ar putea încerca convingerea oamenilor, că nu trebuie să intrăm în zona măsurilor coercitive. Dacă avem suficientă abilitate cred că există posibilitatea să îi convingem pe oameni să se depărteze și să evite aglomerația excesivă.", a adăugat Alexandru Rafila.

Când ar trebui să purtăm masca de protecție și în exterior? Alexandru Rafila s-a adresat în special persoanelor care merg în concediu, în locuri aglomerate, sfătuindu-le să poarte masca dacă nu pot păstra distanța socială.

Citeste si: Alertă la o grădiniță din Iași. Doi copii au fost infectați cu noul coronavirus